Pentru a încuraja românii să producă energie verde prin panouri fotovoltaice, statul a investit în 2019, suma de 656 milioane de lei, în 2022, 650 milioane de lei, iar în 2023, 1,75 miliarde de lei.
Românii au primit cu multă bucurie inițiativa, iar fondurile s-au epuizat în doar câteva minute. Altfel, producția prosumatorilor a ajuns să depăşească cu mult consumul propriu.
Creșterea a fost una fulger. Dacă în 2021, erau 13.600 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 85 MW, în 2023 sunt deja peste 65 de mii, iar puterea instalată este 700 de MW. Iar tendința este tot de creștere.
Acesta ar trebui să fie un motiv de bucurie, dar nu este pentru că rețeaua din ţara noastră este una învechită, iar guvernul deja încearcă să descurajeze producția de energie verde printr-o primă măsură - creșterea TVA-ului de la 5 la 9% pentru panouri fotovoltaice.
Acest subiect a fost dezbătut la News Hour With CNN cu Corina Murafa, expert în energie.
Citește și: Schema folosită de Călin Donca cu care a făcut afaceri de milioane de euro din energie
"Avem în vedere o decizie de politică publică complet incoerentă. Mergem pe traseul decarbonizării, vrem să înlocuim sursele poluante și ne angajăm în fața Comisiei Europene că vom face tranziția de la cărbune la alte surse de combustibil nepoluant, iar acum punem frână acestei mișcări care a fost asumată de către piață și cetățenii sunt favorabili unei astfel de mișcări.
În afară de acest TVA crescut, se vorbește despre elemente precum limitarea conectării consumatorilor la rețea. Oamenii vor să își instaleze panouri dar ajung să nu se poată conecta la rețea, ceea ce este absolut absurd și contravine definiției de consumator și ideii de energie electrică verde. Este absurd.
Se vorbește despre limitarea capacității instalației per locuință, ceea ce descurajează oamenii. Poate oamenii vor să-și cumpere o mașină pe care să o încarce cu ajutorul panourilor. Acum, Guvernul vine cu limitări care nu au o bază", a declarat Corina Murafa.