Antena 3 CNN Actualitate Circulaţia navelor maritime pe canalul Sulina a fost reluată. Ce au descoperit geniştii în locul unui proiectil

Circulaţia navelor maritime pe canalul Sulina a fost reluată. Ce au descoperit geniştii în locul unui proiectil

1 minut de citit Publicat la 11:47 07 Iul 2016 Modificat la 11:47 07 Iul 2016

 Update 11.45: Circulaţia navelor maritime pe canalul Sulina a fost reluată joi în jurul orei 10,45, după ce în ultimele aproape 12 ore autorităţile tulcene au fost în alertă şi au monitorizat o geamandură veche similară cu un proiectil.

Geamandura, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, a fost observată, miercuri seara, pe Dunăre în apropiere de localitatea Ilganii de Sus, iar în condiţiile în care obiectul care delimitează şenalul navigabil al fluviului semăna cu o mină marină Căpitănia Zonală a Portului Tulcea a decis suspendarea traficului navelor pe canalul Sulina şi monitorizarea geamandurii.

Având în vedere faptul că echipa de pirotehnişti a ISU Delta, lucrătorii Poliţiei Transporturi şi cei ai Căpităniei au observat că în timpul nopţii aşa zisul proiectil a fost transportat de curent aproape 2,5 mile marine, dimineaţa, potrivit preşedintelui Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Marin Bădiţă, obiectul a fost izolat pentru ca nicio persoană sau vreo ambarcaţiune să nu se apropie de acesta.

"Am aşteptat să vină specialişti genişti din Constanţa care au constatat că era vorba de o geamandură veche. (...) O navă a Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ) o va prelua", a declarat, pentru Agerpres, prefectul Bădiţă.

În acest context, potrivit sursei, circulaţia navelor maritime pe canalul Sulina va fi reluată în cursul zilei.

AFDJ Galaţi este instituţia responsabilă cu delimitarea şenalului navigabil al Dunării maritime şi asigurarea adâncimilor de navigaţie pe canal.

De-a lungul timpului pe plaja din Sulina, dar şi în unele zone din Deltă au fost identificate proiectile din cel de-al doilea război mondial, lucrările executate de AFDJ pe canalul Sulina creând premisele descoperirii unor noi mine.

Şi în urmă cu aproape 11 ani, geamandurile de pe Dunăre au creat emoţii autorităţilor, potrivit conducerii de la acea vreme a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. În contextul discuţiilor purtate de oficialităţile române şi cele ucrainene pe tema lucrărilor de amenajare a canalului Bîstroe, câteva geamanduri situate pe braţul Chilia al Dunării s-au deplasat de pe locurile stabilite iniţial, pentru ca apoi să fie obiectul unor dialoguri diplomatice.

Ştire iniţială: Circulaţia navală pe braţul Sulina a fost întreruptă în această dimineaţă, după ce pe canalul navigabil a fost descoperită o mină.

Anunţul a fost făcut de căpitănia zonală, care spune că obiectul metalic arată ca o mină maritimă, proibabil o rămăşiţă din cel De-al Doilea Război Mondial.

ISU şi scadandrii MApN intervin de urgenţă la faţa locului.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole