Antena 3 CNN Actualitate România, la un pas de a fi lovită de o nouă pandemie! Medic: Este posibil să avem două pandemii suprapuse

România, la un pas de a fi lovită de o nouă pandemie! Medic: Este posibil să avem două pandemii suprapuse

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 15:50 04 Ian 2021 Modificat la 15:50 04 Ian 2021

O spune chiar medicul Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovare în Medicină, pe Facebook.

”Nu greșim spunând că este posibil să avem două pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 și, cealaltă, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie.

Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină.

Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecția cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvențierea genomului virusului - o metodă nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregatite și analiză de date.

Dar nici simpla existență a acestor elemente nu este suficientă - secvențierea trebuie făcută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate (implementarea public health genomics).

De ce este esențială constituirea acestei capacități diagnostice prin secvențierea reflexă a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sănătate publică?

Studiile arată că noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potențialul de a determina o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție și, implicit, a numărului de cazuri grave.

Deși noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, prin faptul că afectează mai mulți oameni determină în total creșterea exponențială a cazurilor grave de Covid și, implicit, crește și mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate.

De aceea, apariția noii tulpini pune în discuție, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficiența intervențiilor de sănătate publica (lockdown) - ne putem aștepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, a fost mesajul medicului Marius Geantă pe o rețea socială. 


 

 

Președintele Centrului pentru Inovare în Medicină, Marius Geantă, a intrat în direct la Antena 3 unde a explicat ce se întâmplă, de fapt, cu noua tulpină de coronavirus. 

”La momentul în care discutăm, avem o luptă împotriva primei tulpini, cea pe care o știm, împotriva căreia au fost dezvoltate mai multe vaccinuri, și avem această tulpină emergentă identificată în Marea Britanie, care, în Marea Britanie, în acest moment, pune probleme serioase, în ciuda lockdown-ului sever din zona Londrei, din sud-estul Angliei. În ultimele zile se constată o creștere drastică a numărului de cazuri, care este atribuită de medicii de acolo acestei noi tulpini. 

Ce ar trebui, de fapt, să știm noi și nu ar trebui să ne îngrijoreze atât de mult la acest moment? Știm că această nouă tulpină se transmite mult mai repede decât cealalaltă, cu 56%, până la 70% mai repede, din ceea ce știm până acum. În același timp, știm că nu produce forme mai grave de boală. Dacă se răspândește mai repede, e clar că numărul de cazuri pe care le determină această tulpină va fi mai mare decât numărul de cazuri determinate decât tulpina pe care noi o știam până acum. Ceea ce înseamnă că și numărul de cazuri grave care vor avea nevoie de spitalizare și de ATI și implicit numărul de decese cauzate de tulpina cea nouă, potențial vor fi mai mari. 

Un alt lucru important la acest moment este că vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 are valoare. Datele, până acum, arată că vaccinurile sunt eficace și în relație cu noua tulpină. Dar foarte important este un mesaj, și anume că această tulpină încă nu circulă atât de mult”, a spus Geantă la Antena 3. 

”Măsurile acestea de distanțare socială care merg până la lockdown, ar trebui întărite”

Medicul a explicat și motivul pentru care noua tulpină este dificil de diagnosticat, la această oră, în România. 

”Pentru a fi pusă în evidență tulpina respectivă, este nevoie de secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2. Este o metodă de diagnostic avansată, dar nu foarte modernă. Se folosește de câțiva ani, este diferită de tehnica Real Time PCR. Trebuie să spunem că, la nivel individual al unei persoane care se infectează cu această tulpină, această analiză are valoare. Dar valoare mai mare are din punct de vedere al sănătății publice. Pentru că odată ce este identificată, se poate vedea aplitudinea, frecvența cu care această tulpină se întâlnește, pentru a lua măsuri de sănătate publică.  Și discuția este, în ce măsură, tulpina care se răspândește mai mult decât precedenta, măsurile acestea de distanțare socială care merg până la lockdown, ar trebui întărite!”, a declarat medicul  Marius Geantă. 

Etichete: pandemie
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole