Antena 3 CNN Coronavirus Omenirea a fost la un pas să scape de pandemia de COVID, arată un studiu științific recent

Omenirea a fost la un pas să scape de pandemia de COVID, arată un studiu științific recent

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:32 20 Mar 2021 Modificat la 16:39 20 Mar 2021

Modelele lor mai indică și altceva: era cât pe ce să nu fie pandemie de COVID.

Doar ghinionul și condițiile din piața din Wuhan au creat premisele ca acest virus să se răspândească în toată lumea, arată un material publicat în revista Science.

"Dacă lucrurile erau doar un pic diferite, dacă prima persoană care a adus virusul în piața Hunan hotăra să nu se ducă în acea zi, sau dacă era prea bolnavă și rămânea acasă, atunci este posibil ca evenimentele timpurii care au facilitat răspândirea să nu se fi întâmplat. Poate că nici n-am fi știut de el, de virus", spune Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, co-autor al studiului, citat de CNN.

Echipa de studiu a aplelat la datarea moleculară, pe baza ratei de mutații în derulare, pentru a calcula de cât timp se răspândește virusul.

Savanții au folosit, de asemenea, un model informatic pentru a arăta când și cum s-ar fi putut răspândi acest microorganism și cum s-a răspândit el, de fapt.

"Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea cât timp a circulat SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit. Pentru a răspunde întrebării, am combinat trei informații: o înțelegere în detaliu a felului în care coronavirusul s-a răspândit în Wuhan înainte de lockdown, diversitatea genetică a virusului în China și rapoartele despre cazurile timpurii din China.

Prin combinarea acestor probe individuale, am putut să fixăm ca limită superioară jumătatea lunii octombrie 2019 pentru momentul în care SARS-CoV-2 a început să circule în provincia chineză Hubei", a spus, la rândul său, Joel Wertheim, profesor asociat în Departamentul de Boli infecțioase și Sănătate Publică Globală de la la facultatea de Medicină San Diego din cadrul Universității din California.

Dovezile indică faptul că virusul nu ar fi putut să se răspândească înaintea acestei date. Au existat informații din Italia și alte țări europene că virusul ar fi infectat aici oameni înainte de luna octombrie 2019.

Însă studiul publicat recent arată că doar o duzină de persoane au fost infectate cu COVID între octombrie și decembrie 2019.

"Sunt greu de coroborat nivelele scăzute de COVID în China cu susținerile privind infecții în Europa în același timp. Sunt destul de sceptic privind afirmațiile privind cazurile de COVID în Europa la momentul respectiv", a spus profesorul Wertheim, conform CNN.

Iar profesorul Worobey adaugă: "Este nevoie de o persoană infectată și de multe contact cu alte persoane - cum ar fi într-o piață de fructe de mare foarte aglomerată. Dacă virusul nu are norocul să găsească aceste circumstanțe, chiar și un microorganism bine adaptat poate dispărea".

Etichete: COVID-19 pandemie
Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole