Există și certitudini: anumite efecte ale pandemiei de coronavirus vor fi resimțite ani întregi, chiar și după ce măsurile de distanțare vor fi ridicate la nivel mondial. Mai exact, efectele directe și indirecte asupra sănătății, efectele economice, dar și cele sociale ale COVID-19.
Bilanț după un an de pandemie: aproape 120 de milioane de oameni s-au îmbolnăvit de COVID
La nivel global am avut intr-un an circa 118 milioane de cazuri de îmbolnavire, 2,61 milioane decese, 94 milioane pacienți care s-au vindecat și, din fericire, acum avem 1.5 milioane de persoane complet vaccinate în toata lumea.
În Statele Unite s-au înregistrat aproape 30 milioane de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 iar 2,5 milioane de oameni au murit în urma infecției cu coronavirus. Peste 20 de milioane de persoane s-au vindecat iar în prezent sunt 32 de milioane de vaccinați.
Pentru statisticile de legate de infectări, SUA au realizat până în acest moment 362 milioane teste.
În Europa au fost consemnate din 2020 până în prezent 35 de milioane de cazuri, 840 mii decese iar 25 de milioane de persoane s-au vindecat de COVID.
Dr. Valeriu Gheorghiță: Omenirea a fost aproape pusă în genunchi
"De la momentul diagnosticării primelor cazuri de COVID-19, lucrurile au luat amploare rapid. În luna martie 2020, după cum știm, a fost declarată pandemia. Omenirea a fost aproape îngenuncheată...
Ne-am confruntat cu o serie de restricții, cu limitări în multe privințe, ceea ce s-a reflectat asupra fiecăruia dintre noi", rememorează Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
Deși țara noastră a avut un test greu de trecut în aceasta pandemie, statisticile nu arata chiar foarte rău.
835 mii romani au fost infectați cu cu SARS-CoV-2 până în prezent și 770 mii s-au vindecat, din fericire.
Circa 20 mii decese din cauza coronavirusului au fost înregistrate la noi, însă vestea proasta este că țara noastră a facut doar 6,1 milioane teste pentru verificarea bolii.
Dr. Valeriu Gheorghiță: Vom crește ritmul vaccinării pentru a atinge ținta de 10 milioane în septembrie
Vestea buna ar fi că acum exista peste 600 mii de persoane complet vaccinate.
"Spre deosebire de prima parte a anului trecut, în care nu aveam multe modalități de a ne proteja pe scară largă populația, astăzi avem un instrument cât se poate de util și eficient, vaccinarea prin care putem controla consecințele acestei pandemi: vaccinarea.
Prin vaccinare putem să ne protejăm mai bine sănătatea și putem proteja sănătatea celor din jur. Campania, până la acest moment, a evoluat conform așteptărilor.
Am putut crește numărul persoanelor vaccinate la 20.000 pe zi, apoi la peste 50.000. Ritmul va fi crescut pentru a atinge obiectivul de a ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate în septembrie", anticipează Valeriu Gheorghiță.