Antena 3 CNN Externe Pană națională de curent în Liban. Centrala care furniza energie întregii țări a rămas fără combustibil

Pană națională de curent în Liban. Centrala care furniza energie întregii țări a rămas fără combustibil

de Ioana Coman    |   

Algeria va furniza urgent petrol Libanului, care se confruntă cu o pană naţională după ce o centrală electrică ce furnizează electricitate întregii ţări a rămas fără combustibil, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

Compania naţională libaneză de furnizare a electricităţii Electricite du Liban (EDL) a anunţat sâmbătă că centrala electrică de la Zahrani, din sudul ţării, a fost scoasă din funcţiune după ce şi-a epuizat complet stocul de combustibil. Această situaţie a condus la o pană electrică naţională, fiind afectate inclusiv infrastructurile critice, precum aeroportul şi portul din Beirut.

Aceeaşi companie a anunţat duminică primirea imediată a unei cantităţi neprecizate de petrol din partea Algeriei, ceea ce îi va permite să repornească centrala de la Zahrani pentru a atenua pe moment criza, informaţie confirmată de postul de radio public algerian.

Încă din anii '90 Libanul nu beneficiază de o livrare neîntreruptă a energiei electrice, dar situaţia s-a înrăutăţit începând din 2021, în contextul unei grave crize economice şi valutare.

De atunci, compania publică furnizează electricitate doar 1-3 ore pe zi, astfel că populaţia ce dispune cât de cât de resurse financiare se vede obligată să contracteze servicii furnizate de generatoare private costisitoare.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile