Antena 3 CNN Life Știinţă Pământul a fost lovit de o furtună geomagnetică G4 severă. Oamenii de știință spun că e doar începutul

Pământul a fost lovit de o furtună geomagnetică G4 severă. Oamenii de știință spun că e doar începutul

de Robert Kiss    |   

În aceste zile, Pământul a fost lovit de o furtună geomagnetică severă (G4), ceea ce a dus la apariția unor aurore spectaculoase care au putut fi observate din Statele Unite până în Europa, scrie Live Science.

[GAL layout="5"]

O furtună geomagnetică „severă” G4 a lovit Pământul, având o intensitate maximă luni, în urma unei serii de erupții solare puternice, potrivit Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică (NOAA). Furtuna s-a domolit de atunci – dar aurorele strălucitoare ar putea fi încă vizibile, deoarece activitatea geomagnetică ușoară continuă să se manifeste în atmosferă.

Furtunile geomagnetice G4 precum cea detectată luni pot avea efecte adverse asupra sateliților, rețelelor electrice și sistemelor de comunicații radio, a adăugat NOAA. Din fericire, cele mai multe dintre aceste nu pun probleme majore sistemelor de pe Pământ.

„Efectele potențiale ale acestui nivel de furtună includ degradarea comunicațiilor de înaltă frecvență la latitudini înalte și creșterea rezistenței la sateliți pe orbita terestră joasă”, potrivit unui aviz NOAA publicat luni (12 august). „O creștere suplimentară a activității meteorologice în spațiu nu este anticipată în acest moment”.

NOAA a înregistrat pentru prima dată condiții de furtună din clasa G4 luni, în jurul orei 11:00 EDT, furtuna slăbind ulterior. Se preconizează că o furtună moderată de clasă G2 va persista până miercuri.

Ce este o furtună geomagnetică și cum apar aurorele

Furtunile geomagnetice apar atunci când plasma solară se lovește de câmpul magnetic al Pământului. Aceste coliziuni trimit particule solare încărcate de-a lungul liniilor câmpului magnetic al planetei noastre către polii nord și sud, ceea ce determină apariția aurorelor.

Activitatea solară este una accentuată în această perioadă. Centrul de predicție a vremii spațiale de la NOAA măsoară furtunile geomagnetice pe o scară de la G1 (minor) la G5 (extremă). În mai, o furtună extremă la scară G5 a lovit Pământul fiind cea mai puternică înregistrată în ultimii 20 de ani. Evenimentul a provocat defecțiuni temporare ale sateliților și perturbări ale rețelei electrice în părți ale lumii și a făcut vizibile aurorele până în sudul SUA, în Florida, dar nu a provocat daune semnificative.

Furtunile geomagnetice puternice apar mai des în timpul perioadei de activitate de vârf în ciclul de 11 ani al soarelui, cunoscut sub numele de maxim solar. Maximul solar al ciclului actual a fost inițial prezis să înceapă în 2025, dar unii cercetători bănuiesc că perioada ar putea să fi început deja.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile