"Ca să vorbesc deschis, nu există nicio demnitate într-o moarte lentă și dureroasă. La fel de bine, puteți să ne bombardați insulele, în loc să ne faceți să facem să suferim, doar pentru a asista la sfârșitul nostru funest. Ne înecăm și singura noastră speranță stă în inelul vieții pe care-l țineți voi. Trebuie să acționați acum", a spus președintele din Palau, Surangel Whipps Jr (foto, stânga).
El a cerut "acces echitabil" la finanțarea măsurilor climatice și un transfer viabil de tehnologie.
"Noi, populația insulelor care au suferit cele mai devastatoare efecte, cerem ca angajamentul vostru, de 100 de miliarde de dolari pe an, să fie majorat, pentru a atinge suma de 4 trilioane (mii de miliarde, n.r.) de dolari, estimată ca necesară de către Banca Mondială", a adăugat Surangel Whipps Jr.
Palau este o țară insulară aflată în Oceanul Pacific, la 800 km est de Filipine. Și-a câștigat independența în anul 1994, fiind una dintre cele mai mici și mai tinere țări. Are o suprafață de 45,5 mii de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 20 de mii de locuitori.
Liderii altor state vulnerabile în fața schimbărilor climatice, între care Madagascar, Barbados și Nigeria, urmau să susțină discursuri la summit-ul climatic, precizează CNN.
Anterior în cursul zilei de marți, liderii prezenți la COP 26 au anunțat primul acord major concret, menit să pună capăt despăduririlor în toată lumea până în 2030.
Președintele rus, Vladimir Putin și cel brazilian, Jair Bolsonaro, care nu participă la COP26 și ale căror țări dețin o mare parte din suprafața împădurită a planetei, și-au exprimat în mesaje înregistrate susținerea pentru acordul de stopare a defrișărilor.
În total, peste 100 de lideri reprezentând state ce dețin 85% din pădurile lumii au convenit să semneze acest document.
Foto: Surangel Whipps Jr. la COP26, alături de premierul britanic Boris Johnson și secretarul general ONU, Antonio Guterres