Grădinile baronului erau faimoase în toată Europa, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, pentru diversitatea de plante exotice, iar palatul baroc era cunoscut pentru balurile și evenimentele culturale pe care le găzduia.
Palatul a fost readus la viață și introdus în circuitul turistic după anul 2007, preluând și latura culturală a locului. Până astăzi, palatul a găzduit zeci de expoziții de artă și festivaluri, iar seria de evenimente culturale continuă și în acest an. Calendarul activităților din 2023 va debuta, la finalul lunii martie, cu o manifestare de suflet, dedicată promovării unui cunoscut artist local, pictorul Mircea Codrea. Vernisajul expoziției „Arta Universală, cu maestrul Mircea Codrea” va avea loc în Sala Festivă a Oranjeriei Palatului Brukenthal Avrig, sâmbătă, 25 martie 2023, începând cu ora 18.
Vizitatorii palatului vor putea admira expoziția de reproduceri ale unor celebre picturi ale celor mai mari artiști ai lumii, precum Leonardo da Vinci, Hyacinthe Rigaud, Sandro Botticelli, Van Gogh și Rembrandt, realizate de artistul Mircea Codrea, din Avrig. La vernisaj, pictorul va explica pentru public și câteva secrete despre stilul fiecărui artist, povestind, pe scurt, evoluția în timp a diverselor tehnici și abordări, în istoria artei.
[GAL layout="2"]
La vernisaj va participa și pictorul lituanian Gintaras Meskauskas, stabilit în California (SUA), cunoscut și pentru activitatea de PR artistic pe care o desfășoară, iar palatul îi va cere sprijinul pentru a face cunoscut Avrigul în cât mai multe țări, ca destinație turistică prietenoasă cu arta. „Începerea unei colaborări cu artistul din Lituania va constitui, pentru Palatul Brukenthal Avrig, oportunitatea de a ne promova la nivel internațional prin galeria de artă pe care o deținem”, explică reprezentanții palatului. Vernisajul va fi însoțit și de o degustare de vinuri.
Reproducerile pictorului Mircea Codrea pot fi admirate în sala de festivități a Oranjeriei Brukenthal și în restaurantul Palatului Brukenthal din Avrig. Printre acestea se află și „Rondul de noapte”, cea mai importantă operă a pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606- 1669). Originalul a fost pictat în anul 1642 şi poate fi văzut la Rijksmuseum, în Amsterdam (Olanda). Tabloul original are dimensiunile 3,63 m x 4,37 m şi a fost comandat şi plătit chiar de cei care apar ca personaje în operă, pentru Primăria din Amsterdam. Copia realizată de artistul plastic din Avrig are 2,72 m x 1,50 m şi este reproducerea cu cele mai mari dimensiuni din România.
Pictorul va fi prezent pentru public pe toată durata expoziției, nu doar cu ocazia vernisajului. Galeria de artă de la Palatul Brukenthal din Avrig poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 10 - 22, cu excepția zilelor în care sunt programate alte evenimente. La cerere, pictorul Mircea Codre poate asigura un ghidaj personalizat în cadrul galeriei, pentru care se pot face programări.
La Palatul Brukenthal au fost organizate, în ultimii ani, și workshopuri de pictură și concursuri, nu doar expoziții ale pictorilor consacrați. De primăvara până toamna, grădina baronului Brukenthal oferă imagini de basm pentru orice artist care își dorește să picteze peisaje, iar atmosfera de aici îi duce pe vizitatori înapoi în timp, cu două secole în urmă.