Antena 3 CNN Actualitate Palate de milioane de euro, puse sub sechestru și vândute de ANAF cu mii de euro: "Sunt samsari de case. Știu exact când e licitația, știu tot"

Palate de milioane de euro, puse sub sechestru și vândute de ANAF cu mii de euro: "Sunt samsari de case. Știu exact când e licitația, știu tot"

Antena3 va prezintă situații paradoxale în care proprietăți extrem de scumpe au fost vândute, în urma unor licitații cu multe semne de întrebare, pe doar câteva mii de euro. Este vorba despre recuperarea unor prejudicii care, în final, îmbogățesc doar samsarii imobiliari. 

de Mia Lungu    |   

Prejudiciat este statul și proprietarii, în aceeași măsură. Aceștia din urmă acuză o adevărată mafie imobiliară, în care ar fi implicați atât judecătorii cât și procurorii și angajații ANAF.

Constantin Ninel Potârcă, fost candidat la Președenția României în 2009, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, cu executare, pentru un prejudiciu evaluat la 20 de milioane de euro, pe care Potârcă nu l-a recunoscut niciodată.

Proprietăți evaluate la trei milioane de euro, vândute de ANAF cu șapte mii de euro

Aflat după gratii, afaceristul încearcă să afle de unde i s-a pus în cârca suma colosală și află că s-a făcut o greșeală de calcul. 

Se ajunge la executarea silită, i se pune sechestru pe o vilă și două terenuri din Târgu Jiu, evaluate la trei milioane de euro. Doar că, în mod inexplicabil, după mai multe licitații, proprietățile sunt vândute la un preț derizoriu.

ANAF a reușit să vândă cele trei proprietăți cu doar șapte mii de euro. Adică a recuperat 0,004% din prejudiciu.

"Ei sunt samsari de case, de vile și știu exact când e licitația, știu tot. Sunt de-ai casei.", spune Ninel Potârcă.

Cu cei șapte mii de euro, cumpărătorul, un avocat din Craiova, a reușit să pună mâna pe o casă de peste 1000 de metri pătrați și două terenuri intravilane de 2000 de metri pătrați. Acesta a venit cu o propunere halucinantă către Ninel Potârcă:

"Dacă vreau să cumpăr, să le plătesc 150 de mii de euro. Voi ați cumpărat cu șapte mii și vreți să vindeți cu 150 de mii. Va îmbogățiți pe nedrept."

"O casă de aproape un milion de euro s-o iei cu 13 mii de euro? Asta e bătaie de joc. M-au prejudiciat și pe mine și statul"

În aceeași zi, tot prin ANAF Craiova, același avocat a cumpărat încă patru proprietăți executate. Toate la prețul de 100 de mii de euro, valoarea unei garsoniere de la periferia orașului Târgu Jiu.

Antena 3 a încercat să afle cum a fost posibil ca angajații de la ANAF Craiova, serviciul Executări Silite Cazuri Speciale, să scoată la licitație bunuri de sute de mii de euro și să le adjudece unor persoane care au oferit doar câteva mii de euro. Până în acest moment, nu am primit niciun răspuns.

Prin aceeași situație trece și un alt om de afaceri din Târgu Jiu, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală. ANAF i-a pus sechestru pe o proprietate de un milion de euro. Suma plătită de noul proprietar a fost 13 mii de euro.

După ce statul i-a vândut proprietatea pe o suma infimă, proprietarul a venit la negociere.

"A luat legătura cu mine și mi-a zis că trebuie să ne întâlnim că nu îi trebuie casa. Mi-a zis clar că trebuie să le dea celor din Comisie. O casă de aproape un milion de euro s-o iei cu 13 mii de euro? Asta e bătaie de joc. M-au prejudiciat și pe mine și statul.", spune omul de afaceri.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile