După mai bine de un secol, în brutărie se folosește aceeași rețetă străveche: făină din grâu bogată în gluten, apă, drojdie, sare, totul în cantități exacte. Nimic nu s-a schimbat de generații.
Brutarul s-a încăpățânat să nu modernizeze procesul de fabricație. Pâinea e coaptă direct pe vatra încălzită a cuptorului tradițional.
"Este rezultatul unei comunități și am făcut-o în amintirea bunicilor. Această pită de Pecica nu a fost o necesitate, a fost un vis și o certitudine care să asigure calitatea pitei pentru a fi certificată la nivel european", a declarat Marinela Pretan, președinte Asociația de producători Arădeanca.
Pita de Pecica a trecut deja granița și este prezentă la mai multe târguri de profil.
"Pita de Pecica se vine deja în două țări străine, în Austria și Germania. Când am fost plecat în Viena și am oprit la un restaurant să mănânc mi s-a servit pâine de la Pecica. Ospătarul nu știa că sunt primarul orașului și a început să laude pâinea", a declarat Petru Antal, primarul orașului Pecica.
Oamenii care degustă pita de Pecica rămân clienți fideli și dau mai departe bucuria. Metoda unică, grâul recoltat din împrejurimi și pasiunea primarilor au pus pita de Pecica pe lista produselor protejate de Uniunea Europeană.