Ceea ce o face cu totul specială este extractul de proteine din carne.
Chiar dacă arată, miroase și are gustul obișnuit, produsul este mai sățios, ca și cum ai mânca în același timp o friptură.
La un preț de producție de 7 lei, este foarte atractivă pentru brutari. Cum s-a ajuns la ea, am aflat sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.
[GAL layout="2"]"Proteinele adăugate nu au nici miros, nici gust.
Vom găsi proteine ca și cum am mânca o bucată de carne alături de această pâine, echilibrându-se nutrițional în proteine și ajungând la consumator", spune inventatorul ei, Petru Alexe.
Descoperirea surprinzătoare a specialiștilor din Galați ar trebui să îl sature pe consumator rapid.
E ca și cum alături de pâine ar mânca o friptură invizibilă, toată proteică, din care se regăsește acum în felia de pâine.
Extractul de proteină este din carne de orice tip, inclusiv din pește.
Specialiştii spun că au studiat mai multe metode de fabricare a acestei pâini, ca să vadă care este metoda optimă.
Rezultate mai bune s-au obținut prin metoda directă, la care s-au adus unele îmbunătățiri, și anume la frământare, timpii de frământare.
Extractul de proteine este sub formă de pastă sau pulbere, fără miros.
Aluatul se pune la dospit, apoi ajunge în cuptorul încins la 230 de grade.
Specialiștii spun că oamenii se satură mult mai repede din această pâine. Brevetul a fost înregistrat la OSIM.
Un kilogram de extract de proteină se obține din trei kilograme de carne. Prețul de producție în laborator este de 7-8 lei.
Cei care au inventat pâinea proteică spun că pentru oamenii mai săraci ar trebui să se ducă o politică de protecție, în sensul că un asemenea produs ar trebui să fie acordat prin vouchere sau prin alte metode, pentru a ajuta populaţia.
Și mai are un avantaj pâinea proteică: fiind sățioasă, ar duce la un consum mai scăzut de pâine.