Antena 3 CNN Life Sănătate Care pâine îngraşă mai mult: proaspătă sau prăjită, albă sau neagră, cu maia sau cu drojdie

Care pâine îngraşă mai mult: proaspătă sau prăjită, albă sau neagră, cu maia sau cu drojdie

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 12:00 14 Iul 2023 Modificat la 12:00 14 Iul 2023

Medicii nutriţionişti explică faptul că toată pâine îngraşă în aceeaşi măsură, fie că este proaspătă sau prăjită, albă sau neagră, cu maia sau fără.

"Pâine proaspătă sau prăjită?

Îngrașă la fel, balonează diferit!

Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. 

[GAL layout="2"]

Citeşte şiDe ce nu e bine să mănânci pâine feliată. 5 motive pentru care să nu mai consumi acest produs

Dr. Mihaela Bilic: "Pâinea cu fibre sau tărâţe ajută la digestie şi tranzit"

Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit. 

Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.

Iar la copii, un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorbția de minerale. 

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aproximativ 240 cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340 cal. 

De ce este mai bună pâinea prăjită

Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 de calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. 

Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic", a scris dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, pe pagina de Facebook.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole