Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate De ce mâncăm mai multă pâine în post | Cum putem cădea uşor în capcana carbohidraţilor

De ce mâncăm mai multă pâine în post | Cum putem cădea uşor în capcana carbohidraţilor

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 10:23 05 Apr 2022 Modificat la 13:20 05 Apr 2022

"Majoritatea persoanelor care postesc din punct de vedere religios, îşi dau seama că s-au mai adunat câteva kilograme în plus. Tocmai pentru că se face exces de carbohidraţi", a spus terapeutul Anca Alungulesei, marţi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Care sunt carbohidraţii care îngraşă cel mai mult

"Când ne gândim la carbohidraţi categoria este foarte largă. În carbohidraţi intră dulciuri pe bază de zahăr alb rafinat, leguminoase, precum mazăre, fasole, năut. Şi ele au carbohidraţi. Fructele foarte dulci la fel. 

Lipsa proteinei de origine animală, nu neapărat pentru că este exclusă, ci faptul că nu este înlocuită cu proteină vegetală. Proteina de origine animală şi vegetală este cea care ne oferă saţietate. În aceste condiţii, cădem mult mai uşor în capcana carbohidraţilor.

De ce mâncăm mai multă pâine de post

Există variante să înlocuim pâinea. O putem exclude sau o putem înlocui. De exemplu, să aducem lângă farfuria zilnică un fel de pâine care nu are aceleaşi daune în organism ca şi pâinea albă. 

Când vorbim de pâinea albă, pe lângă faptul că aduce acest aport mare de zahăr în organism, mai are şi nişte efecte colaterale. Făina albă are acest gluten, care înseamnă lipici. 

La nivel intestinal, acest gluten se transformă în ceva foarte tare. Bunicii noşti, pe vremuri, lipeau ceva pe pereţi cu fâină şi apa. Stomacul în care intră multă pâine ajunge să fie tapetat în straturi de lipici. 

Flora intestinală are de suferit în această situaţie şi toţi nutrienţii pe care ar trebui să-i luăm din alimentaţie nu se pot absorbi. 

Reţeta pâinii care nu îngraşă

Această pâine are la bază făinuri, dar care nu sunt reale. Această reţetă de pâine este pe bază de făină de migdale, in, tărâţe psyllium şi cocos. Mai adăugăm un ou, puţin oţet de mere şi sare. În zece minute este gata. 

Este foarte gustoasă şi săţioasă. Ea trebuie să fie foarte densă ca să nu mănânci foarte mult. 

De ce nu este sănătos uleiul de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui este foarte bogat în Omega 6. Nu este sănătos să-l consumăm în fiecare zi. Plus că, uleiul de floarea soarelui nu este prietenos cu prăjeala. Îl putem înlocui cu uleiul de cocos dezodorizat. Acesta se comportă foarte bine la gătire", a mai spus terapeutul.

 

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole