Românii donează, săptămânal, tone de drojdie către ucraineni, un ingredient esențial pentru producerea pâinii.
Un reportaj special realizat de trimișii speciali Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici și Costi Pahonțu, arată cum se descurcă locuitorii din Odesa, după ce principala sursa de aprovizionare a fabricii cu drojdie, din zona Harkov, și-a întrerupt activitatea din cauza bombardamentelor.
În fabrica de pâine din Odesa, se pregătesc zilnic sute de mii de pâini, chifle, batoane și alte produse de panificație, care îi hrănesc pe locuitorii din întreaga regiune.
O mare problemă pentru fabricile de pâine din Ucraina o reprezintă lipsa drojdiei. Principalul importator era regiunea Harkov, care este sub asediul rușilor de săptămâni bune și fabricile de acolo s-au închis, așa că nu mai există drojdie suficientă ca fabricile să funcționeze. Soluția a venit și dinspre România, ajutor de drojdie. Aceasta este drojdie din țara noastră.
"Urmează să crească aluatul, iar pentru ca acest proces să aibă loc, avem nevoie de acele drojdii pe care România ne-a ajutat să le primim. Fără drojdie nu putem face pâine", explică Vitali Dobrovolsky, directorul fabricii.
Fără ajutorul românilor, fabrica și-ar fi închis porțile încă din primele zile de război.
Sunt peste o mie de angajați care fac în fiecare zi peste 300.000 de pâini aici la fabrica din Odesa. Produsele ajung în întreaga regiune. Toți angajații, inclusiv directorul, spun că nu vor pleca de aici decât dacă tancurile rusești ajung la poarta fabricii.
"Nu am oprit nici măcar pentru o zi producerea de pâine, deoarece pentru locuitorii Odesei, asta ar fi însemnat ca orașul să se oprească. Oamenii nu au nevoie de multe, de salam, de carne, însă lipsa pâinii ar însemna că oraşul s-a oprit, a rămas fără viaţă. Pâinea simbolizează viaţa", povestește directorul.
"Pur și simplu vor să ne facă praf, iar ţara voastră ne ajută, nu doar cu pâinea, dar și cu multe alte greutăţi"
Niciun angajat nu a lipsit vreo zi de la serviciu, de când a început războiul.
"Pâinea este în capul mesei, aşa se spune la noi. Pâinea este un produs de primă necesitate şi prezenţa pâinii simbolizează pacea, liniştea, rânduiala lucrurilor. Pâinea are culoarea soarelui şi bucuria unei zile însorite. Dacă avem o pâine rumenă pe masă, avem şi speranţa că vom fi bine noi, ţară, vom învinge şi vom trăi în pace, sigur nu vom îndura foame, iar lucrurile vor merge spre bine.
Suntem foarte recunoscători, chiar mai mult, soţia mea cu fiica la fel, se află la voi, în Constanţa. Ne făceam griji pentru copii, să nu aibă de suferit din urma bombardamentelor care au fost. De aceea vă suntem recunoscători pentru că respectaţi valorile europene şi pentru că prezentaţi realitatea de aici.
Chiar acum, aflându-ne pe teriotoriul Ucrainei, vorbim rusa şi nimeni nu ne blamează pentru asta. Nu avem nevoie să fim salvaţi de ruşi, până acuma am trăit si ne-am dezvoltat minunat. Pur și simplu vor să ne facă praf, iar ţara voastră ne ajută, nu doar cu pâinea, dar și cu multe alte greutăţi. Când se termină războiul, veniţi la noi în ospeţie. Ne vom revanșa pentru ajutorul primit!", a promis directorul fabricii.