Antena 3 CNN Externe Cum a fost pădurea tropicală secretă "Insula cerului" salvată de noi descoperiri: „Avem resurse unice”

Cum a fost pădurea tropicală secretă "Insula cerului" salvată de noi descoperiri: „Avem resurse unice”

de Mia Lungu    |   

Cocoțată pe un vârf de munte îndepărtat și înconjurată de câmpii, Mabu este ceea ce se numește o "insulă a cerului". Un corespondent de mediu al BBC a mers la Mabu cu o echipă de oameni de știință care au descoperit zeci de specii noi acolo, ajutând la convingerea Mozambicului să o protejeze.

În urmă cu douăzeci de ani, Mabu era un secret pentru toți, cu excepția localnicilor.

A fost „descoperită” de către profesorul Julian Bayliss în 2004. Exploratorul și ecologistul, care locuiește acum în nordul Țării Galilor, cerceta imagini prin satelit din nordul Mozambicului când a dat peste o pată verde închis, până atunci necunoscută.

O primă expediție din anul următor a confirmat că, deși localnicii vânaseră în pădure, aceasta era într-o stare incredibil de bună, iar dimensiunea sa de 75 de kilometri pătrați a făcut din Mabu cel mai mare bloc de pădure tropicală din sudul Africii.

Profesorul Julian Bayliss a tot descoperit noi specii în pădurea Mabu, în ultimii. În total, profesorul Bayliss spune că au găsit cel puțin 25 de specii noi de animale și insecte.

Ceea ce face Mabu să fie atât de specială este geografia sa. O pădure tropicală de altitudine medie, care iese deasupra zonelor joase din Mozambic, o face efectiv o „insulă cerească”.

Asta înseamnă că majoritatea animalelor și insectelor care trăiesc acolo nu au nicio modalitate de a se întâlni și de a se reproduce cu alte populații, crescând șansele ca acestea să evolueze izolat în ceva unic și nou pentru știință.

Mabu urmează să fie transformată într-o zonă comunitară protejată

Procesul de identificare definitivă a unei noi specii poate dura ani. Aceasta implică scrierea unei lucrări într-un jurnal în care diferențele dintre noua descoperire și rudele sale cele mai apropiate sunt subliniate și acceptate de alți oameni de știință.

Mamiferele mari care o locuiau cândva ca leii, rinocerii și bivolii au fost toate vânate, cel mai probabil pentru hrană în timpul războiului. Defrișarea a avut, de asemenea, un preț, deși nu la fel de mare ca în alte păduri din Africa de Sud.

„Este foarte vizibil că pădurile (din Africa de Sud) în care am fost cu doar 15 până la 20 de ani în urmă au dispărut, tăiate din multe motive diferite”, spune profesorul Ara Monadjem, expert în mamifere mici de la Universitatea din Eswatini.

La Mabu defrișarea a fost până acum limitată, dar localnicii vânează animale, lucru depistat cu ajutorul unor camere de supraveghere montate în pădure. 

Pejul Calenga, directorul general al ariilor de conservare din Mozambic, a declarat pentru BBC că Mabu urmează să fie transformată într-o zonă comunitară protejată.

Asta va însemna că nu este permisă exploatarea forestieră sau minerit, dar localnicii care depind de pădure pentru traiul lor o vor gestiona și o vor putea folosi.

Despre rolul jucat de munca oamenilor de știință în protejarea zonei, el spune: „Este mult mai ușor să susținem acele zone în care avem resurse unice prezente”.

Pejul Calenga a spus că Mabu face acum parte din angajamentul Mozambicului față de un pact global de biodiversitate de a proteja 30% din terenul său până în 2030.

După ce a condus atât de multe expediții în pădurea Mabu, profesorul Bayliss este optimist cu prudență că, dacă planul de management este făcut bine, Mabu se va transforma într-o poveste de succes în conservare.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog