Este vorba despre mai mult de 7.000 de civili morți, între care peste 400 de copii, și aproximativ 12.000 de răniți.
Pierderile militare au ajuns la niveluri apocaliptice, conform estimării făcute de generalul Eirik Kristoffersen, șeful Apărării din Norvegia.
Kristoffersen a indicat 100.000 de mii de soldați morți de partea ucraineană și aproape de două ori mai mulți morți în tabăra rusă.
Cristi Popovici, trimisul special Antena 3 CNN în Ucraina, a relatat din Izium, orașul în care au fost descoperite mai multe gropi comune.
Citește și: Zelenski: "Putem pune capăt războiului în acest an!"
"În urmă cu exact un an, pe 24 februarie 2022, orașul Izium, aflat la jumătatea distanței dintre Donețk și Harkov, era atacat violent de armata rusă, masată într-un număr extrem de mare în Donbas.
Izium a căzut pradă furiei rușilor iar localnicii au fost masacrați: n-au avut timp să se retragă, n-au știut ce se întâmplă, n-au avut timp să primească avertizările dinspre Harkov sau dinspre Kiev. Au fost luați prin surprindere și au fost măcelăriți.
Ne aflăm într-o pădure de lângă această localitate, care număra peste 50.000 de suflete la începutul războiului. În această pădure au fost aruncate peste 450 de cadavre: femei, bătrâni, copii, adulți, câțiva militari ucrainieni uciși.
Corespondent Antena 3 CNN: "Sute de civili uciși de ruși în Izium și aruncați în gropi comune"
Cadavrele au fost descoperite ulterior, după șase luni de la începutul războiului, când ucrainienii au reușit să recucerească zona și au identificat trei gropi comune. Asta, pe lângă mormintele săpate în pădure de localnici sau chiar de rușii care încercau să-și ascundă atrocitățile.
Toate cadavrele aveau urme de moarte violentă: oamenii au fost împușcați sau călcați cu mașinile de război sau uciși în urma bombardamentelor. În prezent, se derulează o investigație în curs pentru crime de război.
Procurorii Ucrainei încearcă să-i identifice pe rușii care au comis, care au comandat acest masacru.
În cele din urmă, trupele Moscovei au fost alungate de aici și se află în acest moment undeva la vreo 30 - 35 de kilometri depărtare de locul unde suntem noi.
Ucrainienii țin bine această linie a frontului, care se întinde de la Harkov până în sudul extrem, pe parcursul a 1.200 kilometri. Ei speră ca în primăvară să poată înainta", a transmis corespondentul Antena 3 CNN.