Antena 3 CNN Actualitate Din „burete” care absoarbe CO2, padurea amazoniana devine producator de emisii

Din „burete” care absoarbe CO2, padurea amazoniana devine producator de emisii

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 09:45 15 Iul 2021 Modificat la 09:45 15 Iul 2021

Estimările publicate în revista științifică Nature arată că emisiile de CO2 se ridică la un miliard de tone pe an.

Așadar, dacă până acum pădurea contribuia la absorbirea lor, actualmente aceasta ar provoca accelerarea schimbărilor climatice.

De menționat este că în spațiul public se discută de mult timp despre faptul că multe dintre incendiile de vegetație ar fi cauzate intenționat. 

Majoritatea emisiilor sunt cauzate de incendiile provocate de oamenii care dau foc vegetației sălbatice pentru a transforma terenul în vederea cultivării de soia ori pentru a-și crește acolo turmele de vite.

Începând cu 1960, arborii și plantele au absorbit circa un sfert din emisiile de combustibili fosili.

 Pădurea amazoniană a avut rol primordial în acest proces, însă scăderea capacității sale de a „înghiți” aceste substanțe este un avertisment puternic că reducerea emisiilor nocive este urgentă, consideră savanții, potrivit The Guardian.

„Locurile în care defrișarea este de 30% sau mai mare prezintă emisii de carbon de 10 ori mai mari decât în cazul în care defrișările sunt mai mici de 20%”, afirmă specialiștii.

Ei punctează că mai puțini copaci înseamnă mai puține ploi și temperaturi mai ridicate, ceea ce ar însemna risc mai mare de incendii de vegetație, absorbție mai mică a dioxidului de carbon și efecte dezastruoase pentru arborii care au mai rămas.

În ultimul deceniu, cercetătorii au folosit avioane de mici dimensiuni pentru a măsura nivelul de CO2 la până la 4.500 metri deasupra pădurii și arătând cum se schimbă, în timp, întreaga pădure amazoniană.

Oamenii de știință au transmis că descoperirea faptului că o parte a Amazonului emite dioxid de carbon chiar și în lipsa incendiilor a fost extrem de îngrijorătoare.

"Este pentru prima dată când avem cifre care arată că pădurea amazoniană este un emiţător net", a declarat co-autorul Jean-Pierre Wigneron, om de ştiinţă la Institutul Naţional pentru Agronomie din Franţa (INRA).

Studiul a mai arătat că defrişările, prin incendii şi tăiere, au crescut de aproape patru ori în 2019 comparativ cu anii anteriori, de la aproximativ un milion de hectare la 3,9 milioane de hectare, o suprafaţă similară cu dimensiunea Olandei, relatează France24.

"Brazilia a înregistrat o scădere accentuată a aplicării politicilor de protecţie a mediului după alegerea lui Jair Bolsonaro", a declarat INRA într-un comunicat.

Mai multe națiuni europene au anunțat că vor bloca un acord comercial al UE cu Brazilia, cu excepția cazului în care președintele Bolsonaro este de acord să facă mai multe pentru a combate distrugerea pădurii amazoniene.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole