Antena 3 CNN Actualitate Locale Şanţuri anti-furt într-o pădure din Bihor pentru a-i opri pe hoţii de lemne. "Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot"

Şanţuri anti-furt într-o pădure din Bihor pentru a-i opri pe hoţii de lemne. "Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot"

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 21:40 22 Noi 2022 Modificat la 21:40 22 Noi 2022

"A săpat cu excavatorul şanţuri de-a latul drumului. Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot. Putea pune măcar un indicator", a spus unul dintre săteni, potrivit ebihoreanul.ro.

Potrivit regulamentului de pază şi protecţie a pădurilor, astfel de şanţuri, denumite oficial "de minim sanitar", se fac la limita cu terenurile neîmpădurite pentru că au rolul de a delimita fondul forestier de stat. Acestea au mărime standard - baza mare de 1,5 metri, baza mică de 0,5 metri, iar înălţimea de 1 metru - fiind săpate de regulă la marginea pădurii, după cum scrie în regulament. 

Până recent, pădurarul Ioan Marcel Sabău a respectat regulile, însă degeaba, căci şanţurile erau astupate de hoţi, cu crengi şi pământ, iar furturile au continuat, scrie ebihoreanul.

Pădurarul Ioan Marcel Sabău: "Vreau să las pădure aici, nu cioate!"

"Sunt grupuri de hoţi de lemne din Popeşti, din Varviz. Toamna se întorc din străinătate şi se apucă de furat lemne. Îşi iau maşini de teren, le scot banchetele şi folosesc aceste drumuri pentru că nu sunt camere de supraveghere aici. Vin chiar şi de 2-3 ori pe noapte. Mi-ar fi uşor să număr cioatele şi să fac raport că s-a furat.

Dar eu nu sunt pădurar să număr cioate după hoţi, ci să păzesc pădurea.

Peste doi ani ies la pensie, vreau să las pădure aici, nu cioate!", spune pădurarul Sabău.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole