Lipsurile din unităţile medicale sunt ascunse de mulţi dintre manageri, care recunosc doar în urmă unor controale că sunt nevoiţi să amâne tratamentele vitale ale pacienţilor.
Pacienții cu afecțiuni oncologice dau statul în judecată după ce lipsurile din spitale le-au pus viețile în pericol.
Deși rapoartele CNAS și ale Ministerului Sănătății au scos la iveală grave probleme legate de lipsa tratamentelor vitale, în replică, managerii de spitale spun că probleme sunt rezolvate, ori că discontinuitățile sunt cauzate de distribuitori.
În realitate, spitalele au periodic probleme cu achiziția de medicamente, fie că nu estimează corect necesarul de tratamente atunci când fac achizițiile, fie că rămân fără fonduri suficiente.
Citește și: O lege care poate salva vieţi nu poate fi aplicată în România | Sute de sate sunt lăsate fără medici
Potrivit Alianței Pacienților Cronici, lipsurile din spitale i-au determinat pe bolnavi să dea statul în judecată prin intermediul asociației.
Asociațiile de pacienți atrag atenția că lipsuri sunt la IOB, Institutul Clinic Fundeni, Elias și chiar în spitalele private. Unitățile medicale nu mai au suficienți bani pentru achiziția de medicamente și de aceea pacienții dau statul în judecată.
Producătorii au medicamente pe stocuri, însă spitalele rămân fără fonduri.
La finalul anului trecut, raportul CNAS a scos la iveală că peste 300 de pacienți de la IOB au avut un număr de 339 ședințe de tratament neefectuate, amânate/temporizate.
Și ministerul Sănătății a făcut propriul control la IOB iar rezultatele nu le-a putut comunicat pentru că cel mai probabil au fost constate probleme de ordin penal.