Antena 3 CNN Actualitate Locale Pacient confirmat cu botulism, la Spitalul Județean Slatina. Ce alimente a mâncat bărbatul

Pacient confirmat cu botulism, la Spitalul Județean Slatina. Ce alimente a mâncat bărbatul

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 14:23 14 Noi 2022 Modificat la 14:23 14 Noi 2022

Potrivit unui comunicat al DSP Olt, suspiciunea de botulism a fost pusă sâmbătă la un bărbat de 68 ani, cu domiciliul în mediu urban. Pacientului i-au fost recoltate probe în vederea determinării toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino București.

În această dimineață, Institutul a emis buletinul de analiză, cu rezultat pozitiv pentru toxina botulinică în ser.

Pacientul este internat din 7 noiembrie în secția de neurologie cu diagnosticul tetrapareză în observație etiologică, iar o zi mai târziu a fost transferat la Terapie Intensivă, unde a fost intubat și a ieșit din comă. 

Din informațiile preliminare obținute de medici de la soția bărbatului, acesta ar fi consumat în 6 noiembrie brânză, ou fiert, carne de porc, mamaligă cu macrou prăjit în ulei și piept de pasăre.

"Menționăm că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului și data emiterii suspiciunii, precum și lipsa din gospodărie a alimentelor consumate", se arată în comunicatul DSP Olt.

Medicul Tudor Ciuhodaru: Ce trebuie să ştiţi despre botulism

1. Este rară dar mortală!!!.
2. Este produsă de cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută.
3. Poate evolua în focare epidemice cu caracter sezonier. (în special după o perioadă mai lungă de depozitare a conservelor făcute în gospodărie).
4. Cele mai frecvente surse sunt conservele preparate necorespunzător în casă ce oferă condiţiile necesare pentru producerea şi transmiterea toxinei botulinice. Conservele închise, fără aer, incorect sterilizate, permit ca sporii acestei bacterii anaerobe - Clostridium botulinum - să contamineze, să germineze şi să producă neurotoxine. Şi fructele, legumele, carnea de vită şi peştele pot deveni surse de botulism atunci când nu sunt respectate regulile individuale de igienă.
5. Produsele din comerţ pot produce ocazional epidemii dar multe dintre acestea se datorează mai ales depozitării, utilizării sau manipulării neadecvate făcute de cumpărător.
6. Toxina poate fi inactivată cu uşurinţă prin prepararea uzuală a alimentelor (fierbere). Este suficientă expunerea la temperatura de 100°C timp de 10 minute.
7. Sporii sunt însă foarte rezistenţi la caldură (necesitând pentru inactivare expunere la 120°C) ca în sterilizarea cu aburi sau în oalele cu presiune.
8. Botulismul transmis prin alimente debutează brusc, de obicei la 18-36 de ore după ingestia de toxine. Perioada de incubaţie poate varia între 4 ore şi 8 zile.
a) Caracteristică este paralizia simetrică, descendentă, ce se manifestă prin diplopie (vedere dublă), disartrie (tulburări de vorbire) şi/sau disfagie (dificultate la înghiţit); apoi progreseaza, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzand gâtul, braţele, toracele şi membrele inferioare şi poate duce la insuficienţă respiratorie şi deces. Ptoza palpebrală (căderea pleoapelor) este frecventă şi la jumatate din pacienți se observă pupile dilatate sau fixe.
b) Greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale pot aparea înainte sau după debutul paraliziei iar constipaţia şi retenţia de urină fac parte adesea din tabloul clinic.
c) Sunt frecvente simptome ca ameţeala, vederea încetoşată, gura uscată şi uneori durere şi uscaciunea în gât. Pacienţii sunt în general alerţi şi orientați, însă pot fi şi somnolenţi, agitaţi şi anxiosi.
d) De obicei febra lipsește.
9. Nu temporizaţi prezentarea la spital atunci când la 18-36 de ore după consumul de alimente conservate în casă, insuficient preparate termic, apar semnele de paralizie simetrică progresivă descendentă, fără febră sau afectare senzorială.
10. Primul ajutor constă în depurarea toxinei şi eventual suport vital de bază. Antitoxina reprezintă tratamentul de elecţie", a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook. 

"ATENTIE!!! Nu uitaţi să:

1. Aplicaţi tehnicile de conservare corectă a alimentelor în gospodarie. Ele au drept scop îndepărtarea tuturor bacteriilor, de exemplu prin prepararea termică în oala sub presiune la 120 grade Celsius cel puţin 30 de minute

2. Asiguraţi eliminarea eventualelor toxine: aruncaţi orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeţi minim 10 minute orice conservă", a mai scris medicul. 

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole