Antena 3 CNN Actualitate Cultură Păcală ne-a părăsit astăzi. Ce s-a ales de actorii unuia dintre cele mai iubite filme din istoria României

Păcală ne-a părăsit astăzi. Ce s-a ales de actorii unuia dintre cele mai iubite filme din istoria României

3 minute de citit Publicat la 21:44 27 Sep 2016 Modificat la 21:44 27 Sep 2016

În 1974, un film regizat de Geo Saizescu avea să scrie istorie în cinematografia românească. Iar un actor avea să cucerească deplin publicul din România. Sebastian Papaiani, actorul dispărut marți dimineață, îl întruchipa pe Păcală, eroul popular.

Scenariul filmului a fost scris Dumitru Radu Popescu și Geo Saizescu și a avut două părți, una de 65 de minute și alta, de 61 de minute.

Distribuția era una de zile mari, iar din ea doar câteva nume mai trăiesc.

Ce s-a ales de eroii din Păcală

Mariella Petrescu - Păcălița. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1964, la clasa profesorului Victor Moldovan. A părăsit România în 1974, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii. Păcală avea să fie de altfel, ultimul ei film.

Ștefan Mihăilescu-Brăilă, un nume uriaș al comediei românești, s-a stins din viață în urmă cu 20 de ani, pe 19 septembrie, 1996. "Bachus" din filmul Secretul lui Bachus (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ștefan Mihăilescu Brăila. «Am lucrat cu cei mai buni actori ai timpului. Pleiada de aur. Pentru rolul lui "Bachus", l-am "ochit" încă de la început pe Ștefan Mihăilescu Brăila. Era extraordinar! A studiat rolul și apoi a intrat perfect, din prima, în pielea lui "Bachus". Capătă o privire de gheață care parcă tăia ca un laser» spunea Geo Saizescu despre actorul brăilean.

Vasilica Tastaman a încetat din viață la vârsta de 69 de ani. A debutat în 1949 pe scena din orașul său natal, Brăila. Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele Giulești și Bulandra. În 1981 s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei și actorul Dan Tufaru.

Octavian Cotescu, perceptorul din Păcală, a rămas în istoria filmului și teatrului românesc ca unul dintre cei mai talentați actori. S-a stins prematur din viață, la doar 54 de ani. Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în film, dar și în teatru, în principal la Teatrul Bulandra din București, unde a fost coleg cu Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Marin Moraru, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Florian Pittiș, Rodica Tăpălagă, Ileana Predescu, Petrică Gheorghiu, Irina Petrescu, Ion Besoiu, Dan Nuțu. A fost totodată unul dintre interpreții preferați ai teatrului de televiziune și ai teatrului radiofonic din epocă. Activitatea de scenă a fost dublată și de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) "I.L. Caragiale" din București, unde a ocupat și funcția de rector în perioada 1981-1985. A fost căsătorit cu actrița Valeria Seciu.

Mariana Mihuț are 73 de ani și are în palmares sute de roluri memorabile de teatru și film. Doamna Mihuț a primit de-a lungul carierei sale cinci premii UNITER și este căsătorită cu actorul Victor Rebengiuc.

Aurel Cioranu s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. "Aşa a început teatrul pentru Aurel Cioranu, actor al Teatrului Bulandra din Bucureşti: «Zorii debutului meu au fost frumoşi. 'Nota zero la purtare' a fost primul meu succes, iar Beligan m-a văzut într-o seară şi m-a strigat: «Cioranu, mi-ai plăcut foarte mult, nu vrei să vii la noi la teatru?». Părăsirea scenei a fost discretă ca şi ieşirea din această viaţă. Ne luăm rămas bun de la un om sensibil, cald, generos şi binevoitor", se arăta în comunicatul UNITER care anunța dispariția actorului.

Cosma Brașoveanu s-a stins din viață în 1981. A fost soțul scriitoarei Rodica Ojog-Brașoveanu și coleg de teatru la Bacău cu câteva nume uriașe ale teatrului românesc:  Leopoldina Bălănuță, Florin Piersic, Virgil Marsellos, Dumitru Chesa, Atena Zahariade, Ica Matache și Zoe Muscan. A jucat în doar patru filme, dar a scos și câteva romane.

Filmul Păcală a avut și o continuare, după 30 de ani, cu același Sebastian Papaiani în rolul principal. Marți dimineață, Păcală a plecat spre o altă lume în care să stârnească zâmbete și să zugrăvească moravuri.

Etichete: Sebastian Papaiani
Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole