Antena 3 CNN Economic (P) Totul despre aerul conditionat

(P) Totul despre aerul conditionat

2 minute de citit Publicat la 11:15 03 Apr 2018 Modificat la 11:15 03 Apr 2018

Aerul conditionat, asa cum il stim in zilele noastre, este o tehnologie relativ noua, bazele fiind puse in Egiptul Antic, unde au fost construite diferite forme de racire a aerului si dezumdiificare. Dupa mai multe incercari nereusite, egiptenii au reusit, intr-un final, sa gaseasca secretul de a scadea temperatura unei inceperi printr-un sistem de racire cu apeducte si tuneluri, fixate in pereti.

O vorba in popor spune ca romanul isi face vara sanie si iarna car, iar acest proverb se potriveste de minune si cu achizitia unui aparat de aer conditionat. Varful vanzarilor de aer conditionat este in luna iulie, insa mare noroc ai daca si gasesti pe cineva sa il instaleze, astfel incat sa te bucuri de racoare in zilele lui Cuptor.

Pe langa aceasta problema, mai apare si costul care, evident, din cauza cererii explodeaza. Cel mai bine ar fi sa iti cumperi aparate de aer conditionat iarna, nu doar datorita preturilor scazute, cat mai ales a cererii foarte mici de instalare a acestora.

Insa pana la procesul de achizitie sunt multe lucruri de luat in considerare, in afara de pret. Cei care stiu cum functioneaza un aer conditionat iau deciziile mai rapid, insa pentru cei care nu prea stiu ce sa aleaga, acest articol iti poate oferi o mana de ajutor.

Functia unitatii de climatizare este de a elimina atat caldura, cat si umiditatea. In functionarea unui aparat de aer conditionat bobina condensatorului, agentul frigorific si ventilatorul au functii principale. O bobina de vaporizator raceste aerul din interior unde, comportandu-se precum un condensator, evacueaza aerul cald spre exterior. Aparatele de aer conditionat se racesc prin trecerea aerului peste bobinele de agent frigorific care au aripioare care arata ca un radiator auto. Iar ventilatorul sufla aerul rece in camera.

Cum sa alegi modelul cel mai bun pentru nevoile tale?

Desi pare complicat, in realitate nu este. Iata ce caracteristici trebuie sa iei in considerare cand achizitionezi un aer conditionat:

Nu poti merge pe premisa ca este nou si sigur nu se va strica pentru ca nu ai de unde sa stii. De aceea, in magazin intreaba consultantul de termen si daca il poti extinde – sunt magazine care ofera posibilitatea cumpararii garantiei extinse, de inca 2-3 ani, contracost. Cel mai bine ar fi sa achizitionezi produse ce detin de la producator o garantie de 2 ani si care sa acopere atat inlocuirea pieselor defecte, precum si intregul aparat, daca este nevoie.

Intervalul de temperatura. Trebuie sa iei in calcul si daca aparatul face fata temperaturilor extreme, mai ales daca stai intr-o zona cunoscuta pentru astfel de fenomene. La fel trebuie sa acorzi atentie si asupra treptelor de crestere a temperaturii – marire sau scadere de 1 pana la 2 grade. Aceasta permite o precizie mai mare si impiedica risipa de electricitate.

Este foarte important sa iti cumperi aparate de aer conditionat din clasa A++ sau A+++. Spre exemplu, multe dintre aerele conditionate moderne au setari de economie prin programe de somn sau un comutator de economisire a energiei, astfel incat, in timpul noptii, aparatul de aer conditionat sa isi incetineasca procesul de racire.

Viteza ventilatorului. Cu cat sunt disponibile mai multe setari, cu atat economia de energie va fi mai mare (si tu vei avea mai multe optiuni pe care sa le folosesti dupa nevoie).

Etichete: aer conditionat
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole