Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă OZN-ul de la Timişoara se transformă în Muzeul Apei

OZN-ul de la Timişoara se transformă în Muzeul Apei

Georgiana Adam
<1 minut de citit Publicat la 10:12 13 Oct 2022 Modificat la 11:30 21 Oct 2022

Spațiile interioare au fost amenajate pentru a fi puse în valoare instalațiile de tratare a apei sau pompele folosite în trecut pentru alimentarea reţelei oraşului. 

Astfel, cu o investiție de un milion de euro, tehnologia de acum un secol a fost păstrată, iar turiștii o vor putea admira mult timp de acum încolo.

Uzina de la Urseni a fost construită între anii 1911 şi 1912. Principala clădire, care seamănă cu o farfurie zburătoare, monument de arhitectură industrială, a fost construită de faimosul arhitect Szekely Laszlo şi adăpostea sistemul de forare. 

Două pompe transportau apa în staţia de tratare pentru eliminarea fierului şi manganului. Acum însă nu mai este funcțională. 

Chiar și aşa autorităţile au încercat să nu șteargă sau să distrugă trecutul, ci din contră să îl pună mai mult ca niciodată în valoare.

Lucrările de reamenajare a întregului spaţiu şi de transformare în muzeu sunt aproape finalizate. A fost reabilitată şi clădirea sub formă de farfurie zburătoare, care are un nou acoperiş, însă şi interiorul imobilului a fost zugrăvit complet, iar instalaţiile revopsite.

Anul viitor lucrările vor fi finalizate, iar Muzeul Apei de la Timișoara va fi oficial deschis vizitatorilor.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole