Antena 3 CNN Actualitate Ovidiu Miculescu, demis de la șefia Radioului Public. Cine a preluat conducerea interimară

Ovidiu Miculescu, demis de la șefia Radioului Public. Cine a preluat conducerea interimară

3 minute de citit Publicat la 12:02 26 Apr 2017 Modificat la 12:02 26 Apr 2017

Ovidiu Miculescu, șeful Radio România din 2012, a fost demis de la conducerea instituției împreună cu întregul Consiliul de Administrație de către Parlament, anunță digi24.ro.

Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a validat miercuri pe Georgică Severin pentru funcţia de preşedinte-director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune cu 214 voturi "pentru", 58 "împotrivă" şi o abţinere.

Severin a fost audiat anterior de comisiile parlamentare de cultură şi a primit aviz favorabil. 

Plenul reunit a respins marți două rapoarte de activitate al Societății Române de Radiodifuziune, cel din 2015 și 2016, ceea ce echivalează cu demiterea Consiliului de Administrație și al președintelui Ovidiu Miculescu.

Unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al instituţiei, Maria Ţoghină, a atras atenţia parlamentarilor asupra faptului că RRA s-a confruntat cu o problemă legată de excedentul financiar pe care l-a obţinut.

"În cadrul acestui an Societatea Română de Radiodifuziune, din cauza incertitudinii statului juridic, s-a confruntat cu o problemă semnalată de Curtea de Conturi şi anume modul în care ar trebui să gestioneze excedentul financiar pe care l-a obţinut. Am avut în luna august a anului trecut un raport al Curţii de Conturi care ne-a semnalat faptul că din fondurile excendentare economisite, considerate de SRR ca fiind profit, Curtea de Conturi a considerat că 50% din acest excedent ar trebui retrimis către bugetul de stat, considerându-se că SRR activează ca o societate comercială, ceea ce nu este conform cu statutul juridic pe care îl avem. Ulterior, Ministerul de Finanţe a conformat viziunea Curţii de Conturi şi înţeleg că, din date de ultimă oră, jumătate din fondurile acumulate de SRR au fost virate la bugetul de stat", a spus Ţoghină.

La rândul său, reprezentantul conducerii SRR, Florin Bruşten, a arătat că SRR s-a poziţionat şi în 2016 ca lider al pieţei media, nu numai în ce priveşte indicatorii de audienţă, ci şi în ce priveşte calitatea programelor şi produselor cultural - educative.

"Radio România a fost şi este lider în topul naţional al radiourilor şi a atins un public de aproximativ 4,5 milioane de ascultători, ceea ce reprezintă cam peste un sfert din numărul total de ascultători din România", a arătat Bruşten.

Preşedintele Comisiei de cultură de la Senat, Lucian Romaşcanu, a propus însă respingerea raportului de activitate pe anul 2016 al SRR.

'Vreau să fiţi convinşi că atât noi, cât şi societatea românească, care urmăreşte activitatea Radio România, vedem performanţă şi este evident că s-au făcut lucruri foarte bune acolo şi ne-am dori foarte tare ca aceste lucruri bune să continue. Este foarte important ca în fruntea radioului, ca preşedinte - director general, cât şi Consiliul de Administraţie, să fie oameni şi de viziune şi profesionişti, dar şi cu un nivel ridicat de integritate şi etică profesională. (...) Concluziile Curţii de Conturi cu prejudiciul de 550.000 de euro, ANI - raport de evaluare, conflict de interese în sarcina numitei Fugaru Mirela Ioana, ANI - hotărâre definită a justiţiei în ce priveşte incompatibilitatea domnului preşedinte Ovidiu Miculescu, sunt nenumărate lucruri, centralizarea excesivă în actului de conducere în cadrul Societăţii Române de Radio. Din toate acestea şi multe altele propunerea mea este să respingem raportul de activitate pe 2016 şi să dăm şansa Radio România să aibă un nou început cu o nouă conducere fără să neglijăm meritele, alea care sunt, ale actualului Consiliu de Administraţie, dar în special ale celor 2.000 de oameni ai RRA", a menţionat Romaşcanu.

La sfârșitul anului trecut, Ovidiu Miculescu a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese, potrivit Agerpres.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în acelaşi dosar au fost puşi sub urmărire penală cinci actuali sau foşti membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune - Alexandru Ducu Bertzi, Adrian Moise, Adelina Rădulescu, Ileana Savu, Ana Florea, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu şi conflict de interese.

Aceştia se adaugă altor cinci persoane puse sub acuzare: Andras Istvan Demeter şi Mirela-Ioana Fugaru (în prezent, membri în CA al SRR), Mihai Voicu, Stejărel Olaru şi Doina Moşneag (foşti membri în CA al SRR).

"Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada iulie 2011 - ianuarie 2014, aceştia ar fi participat la luarea unor decizii în cadrul şedinţelor Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în baza cărora aceştia au obţinut în mod ilegal foloase patrimoniale în cuantum total de aproximativ 400.000 lei", au declarat procurorii.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole