Ou Jinzhog fugea de o săptămână de oamenii legii.
El era acuzat de a-și fi ucis doi vecini și a-i fi rănit pe alți trei într-o dispută legată de pământ, un motiv comun de infracționalitate în China, notează sursa citată.
Marea fugăreală, varianta Made in China
În ultimele zile, sute de polițiști și membri ai echipelor de căutare au încercat să-i "ia urma" suspectului într-o zonă deluroasă, unde acesta s-ar fi refugiat după ce și-a atacat și ucis vecinii.
Conform versiunii oficiale relatate de autoritățile din orașul Putian, polițiștii și forțele paramilitare l-au depistat pe Ou luni la prânz, într-o grotă.
Suspectul ar fi încercat să-și ia viața după ce a fost încolțit de poliție.
El ar fi fost transportat la spital, dar a murit din cauza rănilor.
[GAL layout="2"]Ce acuzații i s-au adus lui Ou și cum a căpătat suspectul simpatie pe internet
În vârstă de 55 de ani, Ou Jinzhong (foto interior) și-a atacat vecinii cu un cuțit, pe fondul unei vechi dispute legate de terenuri.
Victimele sale sunt un bărbat de 78 de ani și nora sa. Soția bărbatului atacat, nepotul și strănepotul acestuia au fost răniți.
Operațiunea de prindere a suspectului a atras atenția a milioane de chinezi, dintre care mulți și-au exprimat speranța că Ou nu va fi prins niciodată.
Nivelul de simpatie și sprijin pentru Ou este neobișnuit în China, unde pentru crimă se poate pronunța pedeapsa cu moartea, remarcă CNN.
În lipsa informațiilor oficiale, presa chineză și publicul larg au avut mărturiile mai multor săteni, ultimele postări ale lui Ou pe rețelele sociale precum și relatări anterioare din presă.
Ou Jinzhong, de la salvator la ucigaș
Acestea au conturat o versiune neoficială a evenimentelor care au dus la crime.
Mulți au văzut în Ou un om obișnuit, adus pe culmile disperării de o dispută imobiliară întinsă pe ani de zile.
Simpatia publicului a crescut după ce au apărut informații conform cărora Ou ar fi salvat un băiat de la înec în urmă cu 30 de ani.
De asemenea, bărbatul ar fi salvat doi delfini eșuați în 2008.
Timp de aproape cinci ani, Ou și membrii familiei sale, între care bătrâna sa mamă, de 98 de ani, au locuit într-o baracă de tablă, neavând o casă.
Informația provine chiar de pe contul lui Ou pe rețeaua chineză Weibo.
Acesta a relatat cum a fost în repetate rânduri împiedicat să-și ridice o locuință din cauza disputelor cu vecinul său asupra terenului.
CNN: Internauții văd în cazul Ou eșecul birocrației chineze
Ou spune că a căutat ajutor în mod repetat la poliție, la oficialii locali, la guvern și chiar la presă, însă problema sa a rămas nerezolvată.
Povestea lui Ou este parțial susținută de un oficial local, care a declarat pentru Beijing News că activiștii locali au încercat să medieze conflictul, dar fără rezultat.
Mulți au pus transformarea aparentă a lui Ou din salvator în ucigaș pe seama problemelor care afectează de multă vreme activitatea autorităților locale chineze, de la abuzul de putere la lipsa de acțiune.
Alții au văzut în acest caz o reflexie a eșecului mai amplul al sistemului juridic și birocratic din China, amplificat de asediul presei libere și de o societate civilă în suferință.
Autoritățile l-au prețuit pe suspect mai mult mort decât arestat
Pe măsură ce crimele imputate suspectului atrăgeau atenția publicului, contul lui Ou pe rețeaua Weibo a dispărut.
Autoritățile locale din districtul Pinghai au pus pe capul fugarului o recompensă în bani mai mare în cazul în care se făcea dovada morții acestuia decât în cazul informațiilor de natură să ducă la arestarea suspectului.
Această decizie a stârnit furie în comentariile internauților chinezi.
Luni, după ce a fost confirmată moartea lui Ou, unul dintre comentariile plasate în top pe Weibo spunea:"În întreaga sa viață, (el) nu a avut parte de protecția legii".
Într-un alt comentariu, moartea suspectului era numită "cea mai tristă știre a anului".
Mulți alți internauți s-au declarat neîncrezători că Ou s-a sinucis și au cerut poliției să publice imaginile din timpul tentativei de capturare a lui Ou, lucru teoretic posibil, deoarece în China poliția trebuie, adesea, să înregistreze cu ajutorul camerelor corporale arestările și alte activități de aplicare a legii.
"S-a sinucis imediat ce a fost găsit? Publicul nu va fi ușor de convins", prevestește un comentariu de pe Weibo.