Antena 3 CNN Actualitate Social Otrăvurile pe care le punem pe masa de Crăciun. Ce greșeli fac românii

Otrăvurile pe care le punem pe masa de Crăciun. Ce greșeli fac românii

2 minute de citit Publicat la 08:45 23 Dec 2017 Modificat la 08:45 23 Dec 2017

Pentru a scăpa de corvoada gătitului, mulți oameni apelează la produse pe care le cumpără de-a gata din magazine. Puțini sunt însă cei care citesc etichetele, iar astfel ajung să pună pe mese o adevărată otravă.

Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), realizat pe produse cumpărate masiv, de români, în această perioadă, trage un uriaș semnal de alarmă: mare parte din ele sunt bogate în sare, zahăr și grăsimi, la care se adaugă o incredibil de lungă listă de aditivi alimentari, de la cei care pot provoca alergii ușoare, până la cei recunoscuți a fi cancerigeni.

Spre exemplu, banala, ați spune, carne tocată pentru sarmale conține trei aditivi alimentari: acid ascorbic, ascorbat de sodiu și carmin de cochilii. Pe pachet, spun reprezentanții APC România, nu se menționează procentul de carne de porc din produs, ci doar că mai conține: orez, ceapă deshidratată, pastă de tomate, sare iodată și zaharuri.

Aceeași problemă și la amestecul carne tocată de porc și vită. Conține, și el, 3 aditivi alimentari: citrați de sodiu, acetați de sodiu și ascorbat de sodiu. Totuși, pe eticheta sa scrie că produsul conține 94% carne, în proporții egale din cele două specii, diferența de 7% fiind apă, zaharuri și aditivi alimentari.

Nici preparatele, așa-zis tradiționale, nu sunt mai „naturale”. Spre exemplu, caltaboșul poate conține 5 aditivi alimentari: difosfat de sodiu, glutamat monosodic, acid ascorbic, eritrobat de sodiu și nitrit de sodiu. Din nou, producătorul nu s-a obosit să noteze procentul de carne de porc și de organe din compoziție, dar a scris pe etichetă că sarea reprezintă circa 2,3 grame/100 grame de produs, și că a mai adăugat în pastă și amidon, proteină vegetală din soia și zaharuri.

La rândul ei, toba poate conține 3 aditivi: ascorbat de sodiu, citrat de sodiu și glutamat monosodic. Nu este menționat procentul de carne sau de organe de porc, dar, de pe etichetă, aflăm că include șorici, gelatină, zaharuri și condimente.

De asemenea, lebărul poate conține 6 aditivi alimentari: mono și digliceridele acizilor grași, acid ascorbic, caragenan, carmin, glutamat de sodiu și nitrit de sodiu. Nu știm cantitatea de ficat, ci doar că el conține și apă, slănină, șorici, cazeină, zaharuri, soia și condimente.

Nici măcar la banalele chiftele, producătorul nu spune din câtă carne sunt făcute. Citind eticheta afli, însă, că ele conțin 8 aditivi alimentari: arome, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, carmin de cochilii, citrați de sodiu, acetați de sodiu, ascorbat de sodiu și bicarbonat de sodiu, la care se adaugă apă, sare iodată, ceapă deshidratată, pătrunjel și zaharuri. Până și așa-numiții „cârnați proaspeți Chipolatas din carne de porc”, realizați de Auchan, conțin 6 aditivi alimentari, doar că aici sunt trecuți ca: E 252, E 262, E 300, E 551, E 120 și E 160c. Ce înseamnă aceste E-uri, afli doar dacă dai o căutare pe Google. Evident, cantitatea de carne e un secret, iar produsul mai conține: apă, sirop de glucoză din grâu și condimente.

La slăninuță te-ai putea gândi că au lăsat-o mai moale cu aditivii, că e doar o bucată de grăsime, în definitiv. Incredibil, însă, nu! În slăninuță afumată se găsesc 6 aditivi alimentari: E 450 (difosfați – emulgatori), E 451 (trifosfat pentasodic – emulsificator), E 316 (erithorbat de sodiu – antioxidant), E 407 (caragenan – agent de îngroșare), nitrit de sodiu și monoglutamat de sodiu. Ba chiar are și apă, sare și ceva fum din lemn de cireș.

Nici cozonacii nu sunt lipsiți de probleme. În ei găsindu-se între 4 și 15 aditivi.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole