Antena 3 CNN Externe Osetia de Sud vrea să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia

Osetia de Sud vrea să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 16:44 06 Apr 2022 Modificat la 16:44 06 Apr 2022

Un grup care a inițiat un referendum privind unirea Republicii Osetia de Sud cu Rusia a trimis o petiție Comisiei Electorale Centrale a republicii, a declarat miercuri dimineață secretarul de presă al șefului Osetiei de Sud, Dina Gassiyeva.

Potrivit lui Gassiyeva, grupul includea „patru președinți ai republicii: actualul președinte Anatoli Bibilov, precum și foștii președinți Ludwig Chibirov, Eduard Kokoity și Leonid Tibilov”.

În total sunt 26 de persoane în grup - politicieni și persoane publice. Reprezentanții oficiali ai grupului de inițiativă sunt președintele parlamentului Alan Tadtaev, prim-vicepreședintele parlamentului Piotr Gassiev și asistentul președintelui Atsamaz Kasaev.

Cererea de referendum a fost transmisă CEC în conformitate cu prevederile relevante din legea constituțională privind referendumul în Osetia de Sud. Moscova nu a comentat acest anunț.

Georgia a declarat pe 31 martie că planurile regiunii separatiste Osetia de Sud, susținută de ruși, de a organiza un referendum pentru aderarea la Rusia sunt inacceptabile, în timp ce Kremlinul a subliniat că nu au fost luate măsuri pentru a face acest lucru.

Moscova a recunoscut regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia ca fiind independente după ce a purtat un război cu Georgia în 2008. A staționat mii de trupe în ambele regiuni și le-a oferit un sprijin financiar extins.

Ministrul de Externe al Georgiei, David Zalkaliani, a fost citat de agenția de presă TASS: „Desigur, discuția despre organizarea oricărui tip de referendum (în Osetia de Sud) este inacceptabilă... când acest teritoriu din Georgia este ocupat”.

Un deputat din partea partidului de guvernământ Georgian Dream, Beka Davituliani, a declarat că planurile Osetiei de Sud reprezintă o provocare, a informat agenția de știri Interfax, potrivit The Jerusalem Post.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că nu poate exprima o opinie cu privire la planurile Osetiei de Sud.

„Nu a fost luată nicio măsură legală sau de altă natură în acest sens”, a spus el. „Dar, în același timp, tratăm cu respect exprimarea opiniei oamenilor din Osetia de Sud”.

Cealaltă regiune separatistă a Georgiei, Abhazia de pe coasta Mării Negre, a declarat că sprijină aspirațiile Osetiei de Sud, dar nu împărtășește obiectivul său de a se alătura Rusiei.

Moscova a folosit recunoașterea diplomatică ca instrument pentru a menține o prezență armată în regiunile separatiste din fosta Uniune Sovietică pe care le vede ca parte a sferei sale de influență.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole