"Variaţia de temperatură de la cald la rece modifică structura căilor respiratorii superioare şi ne predispune la infectarea cu diverse virusuri.
Adenovirusul este un virus care se ataşează pe un organism care este slăbit, care este imunodeprimat. Copiii, în general, care stau în colectivități, au un contact mai mare cu o populație care este susceptibilă la a prelua acest virus.
Cum recunoaștem infecția cu adenovirus
- febră
- stare generală alterată
- diaree
- vărsături/tuse
- simptome respiratorii
În ceea ce priveşte simptomele pe care le generează, acestea sunt foarte diverse. Poate să genereze dureri sau probleme pulmonare, gastrointestinale.
Deci, în momentul în care avem un pacient, fie că este copil, fie că este adult, care are durere în gât, dureri de cap sau simptomatologie generală afectată, eventual cu implicare pulmonară de tip pneumonie, putem vorbi despre un adenovirus. Bineînţeles că trebuie să facem niște teste de laborator să-l identificăm.
Infecțiile virale care cauzează durere în gât
- răceală
- gripă
- mononucleoză
Infecțiile virale care cauzează durere în gât
- COVID-19
- pojar
- varicelă
Orice nas reacționează la variațiile de temperatură. Și aici vreau să atrag atenția asupra unui fapt. Nasul are funcţia de încălzire sau răcire a aerului. Dacă aerul este foarte rece, nasul încălzește. Dacă este foarte cald, nasul răcește. Sunt părinţii care își tratează copiii cu apă de mare sau cu aerosoli.
Trebuie avut grijă, în funcție de patologie și de sezon. De exemplu, apariţia secrețiilor purulente galbene, verzi sau roşii. Atunci când este roșu, practic este cu sânge, deci există o afectare de mucoasă. Sunt lucruri care trebuie să ne alarmeze. Nu este cazul să dăm fuga la camerele de gardă. Ideal este ca primul contract să fie cu medicul pediatru în cazul copiilor, fie cu medicul de familie.
Secrețiile nazale, ce semnifică în funcţie de culoare
- incolore: normal
- albicioase: răceli obișnuite, rinite, rinofaringite
- verzi: infecție bacteriană
- mucus galben: organismul reacționează împotriva infecției instalate
Picăturile de nas creează dependență pentru că ni se și înfundă nasul. Ideal ar fi să nu fie folosite aceste picături pe o durată mai mare. Practic o utilizare de până în 5 zile nu creează dependență.
Legându-ne de sezon, este clar că atunci când este răcoare, când este frig, trebuie să ne îmbrăcăm adecvat. Fiecare are tipul lui de a reacționa la temperatură. Sunt persoane călduroase, persoane friguroase, dar trebuie să avem grijă să nu ne fie frig, indiferent de situația care este și în orice caz trebuie să nu fim transpirați.
Roșul în gât este o urmare a două situații distincte. Una dintre ele este o infecție virală, ceea ce înseamnă că suntem proprietarii unui virus care afectează gâtul sau există varianta unei inflamații care poate să fie generată de mai multe lucruri. De exemplu, fumatul generează roșu în gât. Nu atât de intens, dar este o inflamaţie a mucoasei.
Putem să avem o boală de reflux care poate să ne genereze roșu în gât. Referitor la faptul că bem băuturi reci sau mâncăm alimente reci de tipul înghețatei, practic intră în aceeași sferă de variație de temperatură. Mucoasa este agresată din punct de vedere inflamator și sunt persoane care sunt susceptibile la a face roșu în gât de la rece, pentru că mucoasa nu este suficient pregătită sau factorii de protecție ai mucoasei nu sunt suficient de bine pregătiți cât să facă față unei astfel de variații de temperatură.
Ce pot să vă spun despre remediile naturiste este că sunt cunoscute de sute, poate mii de ani că şi-au făcut efectul în unele situații. Dar nu trebuie să ne bazăm pe remedii naturiste. Atunci când patologia este persistentă sau este într-o progresie, aceste remedii sunt axate pe umezirea mucoasei.", a mai spus medicul Bogdan Popescu, miercuri,în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea.
Remedii naturiste pentru dureri de gât
- dropsuri mentolate
- miere
- ceai de mușețel
- oțet de mere
Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferență de temperatura de 4 grade, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade, organismul resimte un stres foarte puternic. Când organismul este forțat sa treacă brusc de la o temperatura ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în fața virozelor de sezon.