Antena 3 CNN Actualitate Ortorexia, obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos. De la ce apare și cum se manifestă

Ortorexia, obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos. De la ce apare și cum se manifestă

Silvia Țigănilă
1 minut de citit Publicat la 09:47 22 Dec 2020 Modificat la 09:47 22 Dec 2020

Psihoterapeutul Nadia Gorduza a explicat marți, la ”Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” de la ce apare, cum se manifestă și mai ales dacă se vindecă ortorexia.

Ce este ortorexia?

Ortorexia este o tulburare alimentară nesănătoasă a oamenilor care sunt obsedați de mâncare sănătoasă, a spus psihoterapeutul Nadia Gorduza.

Potrivit ei, acești oameni ajung să fie extrem de stresați în prezență persoanelor care nu-i acceptă așa cum sunt ei și ajung să se izoleze social. Cu cât citesc mai mulți și cu cât obsesia crește ajung să își limiteze varietatea de alimente și, în timp, mulți dintre ei ajung la malnutriție.

Diferența între ortorexie și anorexie

Este o diferență între ortorexie și anorexie. Anorexicii sunt persoane obsedate de cum arată, să fie cât mai slabe, pe când cei care suferă de ortorexie sunt obsedați de ce mănâncă și de calitatea mâncării. Pentru ei nu contează kilogramele.

Ortorexia duce și la alte tulburări 

Această boală este foarte greu de tratat. Poate duce și la alte tulburări: depresie, anxietate, atacuri de panică, malnutriție, tulburări cardiace.

Diagnosticul este unul clinic, pe care îl face psihologul sau psihiatrul. Ca orice tulburare obsesiv compulsivă avem șanse să învățăm să o gestionăm nu neapărat să o vindecăm, pentru că sunt destul de greu de vindecat aceste tulburări.

Cunoasteți persoane obsedate de mâncare sănătoasă? Acestea suferă de o tulburare alimentară nesănătoasă, numita ortorexie

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole