Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Grupările de crimă organizată sufocă România cu deșeuri ilegale. Ce soluții are ministrul Tanczos Barna

Grupările de crimă organizată sufocă România cu deșeuri ilegale. Ce soluții are ministrul Tanczos Barna

Gabriel Dano
4 minute de citit Publicat la 20:18 21 Apr 2021 Modificat la 20:41 21 Apr 2021

Doar în ultimii doi ani, autoritățile de la noi au depistat zeci de transporturi ilegale de deșeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania sau Italia. Gunoaiele ajung la noi deoarece România este una dintre cele mai ieftine țări unde acestea pot fi depozitate și neutralizate. 

În acte, deșeurile apar ca produse de uz casnic, deși ele sunt inutilizabile. Dacă un astfel de transport este depistat în vamă, el este returnat în țara de origine. Însă multe containere cu gunoaie trec liniștite de vigilența autorităților.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a vorbit, miercuri, în exclusivitate, în emisiunea 'Punctul de întâlnire', de la Antena 3, despre această problemă.

"Avem norocul de a avea o colaborare bună cu organele de anchetă penală. În zona Constanța avem procurori specializați pe infracționalitatea pe protecția mediului. În principiu, nu este voie să ajungă la depozit niciun kilogram de deșeuri adus din străinătate.

Tot ce se aduce se încearcă introducerea sub masca sau acoperirea de materie primă pentru procesare, pentru reciclare. Companiile care încearcă să eludeze legea multe dintre ele sunt prinse. Am prins în Bihor săptămâna trecută o filieră întreagă din Italia cu niște companii de 'reciclare', cu ghilimelele de rigoare, cu depozitare ilegală la o companie, cu trimiterea la reciclare, pe hârtie, la o altă companie.

Deci, multe dintre ele sunt identificare. Eu cred în continuare că această colaborare cu Poliția, cu Parchetul și cu Garda de mediu va da rezultate și vom reuși să oprim fenomenul. Și acum două zile au fost oprite camioane la graniță", a declarat ministrul Tanczos Barna.

România continuă să fie groapa de gunoi a Europei. Primar: "Luptăm cu mafia şi cu birocraţia din ţara asta!"

Traficul ilegal cu gunoaie a înflorit la granița României, iar autoritățile par incapabile să oprească fenomenul. Tone de deșeuri au intrat în țară și au ajuns să fie depozitate în curtea unei firme din Bihor, care însă nu deține autorizație dar nici utilaje ce ar putea să le recicleze sau distruga. Comisarii Gărzii de Mediu au făcut o plângere penală pentru transfer ilegal de deşeuri.

De 10 tiruri a fost nevoie pentru a aduce cele aproape 190 de tone de resturi textile, plastic şi cauciuc, aici, la Sâniob.

Scopul era că acestea să fie valorifice, însă patronul italian nu deține vreo instalație sau alte utilaje pentru a putea face acest lucru. Astfel, procurorii au intrat pe fir și verifică acum întreaga activitate a firmei.

Cât plăteşte România pentru o tonă de gunoaie 

''Specialiştii spun că alte ţări preferă să îşi trimită gunoiul la noi, pentru că avem unele dintre cele mai mici costuri de depozitare. Pentru o tonă de resturi depozitată în România se plăteşte cel mult 30 de euro, în timp ce în ţările din vest preţul ajunge la 150 de euro'', a transmis Georgiana Botez, corespondent Antena 3.

Probabil că acesta a fost şi motivul pentru care patronul italian al unei firme din localitatea Sâniob a adus din ţara natală 10 tiruri încărcate de deşeuri.

Cele peste 190 de tone de gunoaie au fost depozitate într-o curte

''El zice că sunt nepericuloase, dar noi ştim că are şi nişte produse periculoase, sau deşeuri periculoase. De exemplu, seringi şi produse medicale'', a spus Zatyko Jacint, parimaul comunei Sâniob din judeţul Bihor.

Edilul spune că deşeurile au fost aduse în luna februarie. Patronul italian, care până acum se ocupa cu realizarea de pungi de hârtie, şi-a înfiinţat o firmă nouă care are ca obiect de activitate reciclarea şi valorificarea deşeurilor.

Are autorizaţie de la Agenţia de Mediu Bihor pentru afacere. Asta, cu toate că societatea nu deține utilaje pentru a putea face acest lucru. 

''Pe localnici îi deranjează şi optic şi faptic treaba. Se simt în pericol pentru că mai sunt şi seringi în deşeurile respective. Şi rozătoare, şi şerpi'', spune un localnic al comunei Sâniob.

''Cuib de şobolani o să fie'', adaugă o localnică.

Speriaţi, locuitorii comunei l-au sesizat imediat pe primar. 

Primarul comunei Sâniob: ''Luptăm cu mafia şi cu birocraţia din ţara asta''

''Acum noi luptăm cu mafia şi cu birocraţia din ţara asta. Că, până când n-am ajuns la domnul ministru, nimeni n-a luat în serios probleme noastre'', adaugă Jacint Zatyko.

''În timpul controlului, adm societăţii a declarat că a introdus în ţară aceste deşeuri cu scopul de a le valorifica, fără a deţine niciun fel de instalaţie sau alte dotări pt valorificarea acestor deşeuri. Ca urmare, Garda de Mediu Bihor a sesizat organele de urmărire penală'', a spus Monica Crişan purtător de cuvânt Garda de Mediu Bihor.

Procurorii au deschis deja un dosar penal în acest caz. Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi pentru a-și exprima punctul de vedere. 

Garda de Mediu BihorSesizare penală pentru transfer ilegal de deşeuri!

''În urma unor controale efectuate la o societate comercială cu sediul în localitatea Sâniob judeţul Bihor, împreună cu specialişti din cadrul Serviciului Arme Explozibil Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor, s-a constatat că aceasta a achiziţionat şi depozitat pe amplasament o cantitate de 189 727 Kg deşeuri din care 23 400 Kg deşeuri textile şi restul de 166 327 Kg deşeuri de plastic şi cauciuc.

Deşeurile provenite din Italia au fost trasportate cu un număr de 10 tiruri în perioada 04.02-27.03.2021 către punctul de lucru al societăţii din Sâniob.

În timpul controlului administratorul societăţii a declarat că a introdus în ţară aceste deşeuri cu scopul de a le valorifica, fără a deţine nici un fel de instalaţie sau alte dotări pentru valorificarea acestor categorii de deşeuri.

Ca urmare a constatărilor de mai sus, Garda de Mediu Bihor A SESIZAT ORGANELE DE URMĂRIRE PENALĂ ÎN VEDEREA CONSTATĂRII EXISTENŢEI SAU INEXISTENŢEI UNEI INFRACŢIUNI, PRECUM ŞI STABILIREA PERSOANELOR VINOVATE DE SĂVÂRŞIREA ACESTEIA, conform prevederilor OUG 195/2005 – privind protecţia mediului, conform Legii 211/2011 – privind regimul deşeurilor şi a Legii 101/2011 pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului.

Totodată s-a dispus sistarea introducerii în ţară de deşeuri din afara teritoriului României fără respectarea prevederilor legislaţiei specifice privind transferul intracomunitar de deşeuri'', au transmis reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor.

 

Etichete: Tanczos Barna
Citește mai multe din Punctul de întâlnire
» Citește mai multe din Punctul de întâlnire
TOP articole