Antena 3 CNN Actualitate Locale Profesorul din Cluj care predă istoria acolo unde s-a întâmplat. Elevii sunt încântaţi, iar colegii de catedră îl admiră

Profesorul din Cluj care predă istoria acolo unde s-a întâmplat. Elevii sunt încântaţi, iar colegii de catedră îl admiră

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:50 03 Dec 2022 Modificat la 18:50 03 Dec 2022

Nu avem un sistem de învățământ cu care să ne mândrim, dar mai există și excepții care ne fac să nu ne pierdem speranța.

La Cluj-Napoca, un profesor îi învață pe copii istoria exact acolo unde s-a întâmplat. E modalitatea prin care elevii înțeleg și rețin mult mai ușor lecția.

"Aici, în această clădire, care acum aparține Universității de Medicină și Farmacie, a fost clădirea unui tip, unui austriac, Trinșa, care avea o fabrică de piane și un magazin de piane.

Profesorul care predă istoria acolo unde s-a întâmplat

Dar, între 1919-1920 aici a funcționat consiliu dirigent, care era un guvern provizoriu al Transilvaniei", spune profesorul de istorie. 

Vladimir Bogosalivici sau Bogo, cum îi spun cunoscuții, predă istorie de mai bine de 3 decenii.

De 10 ani s-a gândit însă să schimbe puțin strategia și a început să le explice elevilor istoria orașului exact în locurile în care ea s-a petrecut.

Din 2010 este profesor de istorie la Colegiul Național George Barițiu, cel mai vechi liceu românesc din Cluj-Napoca.

"Ambii părinți, tatăl meu, și mama mea au fost profesori de istorie. Deci, eu, în casă, am avut de-a face cu istoria, cu această poveste cercetată, să spun, în traducere mot-a-mot ce ar veni istoria.

Mi-a plăcut, sincer să fiu, de mic copil. Cam pe la 18 ani am hotărât să dau la istorie. De fapt, eram în dubiu. Se dau la istorie sau la drept, că se dădeau din aceleași materii când am dat eu admiterea în 1980.

Dar am ales istoria. Deși bunicul meu matern, care era avocat, mă îndruma spre drept, n-am fost atras. Ceea ce fac îmi place și sunt convins că sunt împlinit", mai spune profesorul Vladimir Bogosalivici.

Orele sale de istorie sunt atipice. Cele mai multe se țin pe străzile din Cluj-Napoca.

În acest fel, profesorul spune că evenimentele istorice pot fi mai ușor de înțeles de elevi.

"Mi-am dat seama că foarte mulți concitadini, nu numai tineri, nu-și cunosc orașul. Și să-ți cunoști orașul este o problemă de cultură civică în adevăratul sens al cuvântului. Și să-ți cunoști locurile în care îți desfășori activitatea e o treabă extrem de importantă.

"Trebuie să fie mai multă empatie între profesori și elevi"

Expedițiile astea, că așa le spun, de explorare a Clujului, le-am făcut cu elevii.

La început cu elevii mai mari, pe urmă am scăzut vârsta. Copiii din ziua de astăzi sunt mult mai receptivi.

Trebuie cunoscută istoria locală pentru a cunoaște o istorie județeană și ca într-un puzzle a cunoaște istoria națională.

Trebuie să fie mai multă empatie între profesori și elevi în adevăratul sens al cuvântului.

Profesorul a făcut din ora de istorie un prilej de explorare a orașului, iar elevii învață istoria locală și națională prin vizite la obiective culturale, monumente și muzee.

Elevii sunt încântaţi, iar colegii de catedră îl admiră

"Orele domnului Bogoslavievici sunt atipice deoarece își impune caracter său foarte, foarte prietenos pentru toți elevii. Toată lumea îl respectă, toată școala iubește", spune un elev.

"E un mod mai ușor de a reține. Putem să întrebăm atunci când nu știm ceva, putem să reținem vizual și vedem lucrurile care ne sunt povestite", mai spune o elevă. 

Colegii de catedră admiră modul inedit de predare pe care l-a ales profesorul Vladimir Bogosavierici.

"Pentru Colegiul Barițiu este o mare plus-valoare să îl avem pe domnul profesor drept cadru didactic de istorie la nivelul Colegiului Național George Barițiu.

Acest lucru nu este întâmplător, ci este oarecum hărăzit așa de destin pentru Colegiul Național George Barițiu.

Să nu uităm că ne aflăm aici, în inima Clujului. Ne aflăm în primul liceu românesc de băieți înființat imediat după Unire, în 19 octombrie 1919, un liceu de elită al Clujului și al acestei țări, care a furnizat nenumărate personalități, atât în plan local, cât și național și internațional", spune Alina Bărăian, director Colegiul Național George Barițiu.

De 1 decembrie conducerea școlii, împreună cu profesorul de istorie, a organizat un mic eveniment care să le aducă aminte elevilor de semnificație a zilei Unirii.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole