Antena 3 CNN Economic Noi reguli pentru facturile la energie | Compensare la curent în funcție de salariul fiecărui român

Noi reguli pentru facturile la energie | Compensare la curent în funcție de salariul fiecărui român

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 14:03 31 Oct 2022 Modificat la 14:19 31 Oct 2022

Partidul Social Democrat cere coaliției un preț reglementar fix atât pentru clienții casnici, cât și pentru non casnici. Este vorba despre 1,2-1,3 lei/KWh.

Potrivit propunerii PSD, va rămâne doar un procent de 15% piață liberă, urmând ca 85% să fie reglementată.

Mai mult decât atât, plafoanele de consum ar urmă să dispară. Astfel, clienții vor plăti la fel indiferent de cantitatea de energie consumată.

Pe de altă parte, guvernanții vor să introducă plafoane pe venituri. Astfel, compensările se vor acorda în funcție de venitul pe familie. Cu alte cuvinte, cei cu venituri mici ar urmă să plătească un preț chiar mai mic decât în prezent, cel de 0,68 lei/KWh. Iar această compensare ar urma să fie primită pe card și nu sub formă de voucher.

Potrivit unei simulări realizate de Antena 3 CNN, dacă în acest moment, pentru o factură de 255 KW/lună, calculând la un preț de 0,8 lei/KWh, românii ar fi trebuit să plătească 204 lei, după noile reguli, pentru aceeași cantitate de kWh consumată, la un preț de 1,3 lei/KWh, românii vor achita 331 de lei.

”Ordonanța de Urgență care nu face referire la consumul pe anul acesta, în continuare este o ordonanță strâmbă, făcută în funcție de niște consumuri înregistrate pe anul trecut, Deci nu este onestă din acest punct de vedere. Adică, dacă anul trecut ai avut un consum de sub 100 kWh/lună, anul acesta poți consuma și 3000 de kWh/lună, pentru că vei avea un preț foarte mic.

Faptul că se introduce o componentă socială este lăudabil pentru că cei care sunt vulnerabili trebuie protejați și nu întotdeauna cei care au un consum mic de energie înseamnă că au și venituri mici. Există anumite cazuri în care se încălzesc cu energie electrică și în situația respectivă este posibil ca familia să aibă într adevăr-venituri mici, dar, pentru că nu este o rețea de gaze în zonă sau nu există o altă modalitate de încălzire, să fie nevoiți să fie folosească curentul electric. Deci acesta este un lucru bun. Doar că această nouă ordonanță este tot o mișcare reactivă la o piață care este în continuă zbatere. Deci nu este o soluție. Să nu ne păcălim. Practic statul încearcă să nu mai plătească diferența între costul pieței și costul plătit de utilizatori, de aceea dorește să reglementeze”, explică Ciprian Cherciu, jurnalist specializat în energie, la Antena 3 CNN. 

Etichete: energie facturi
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole