Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a modificat OUG 84. Ce se întâmplă cu șoferii care refuză testarea rapidă și cum își recuperează permisul

Guvernul a modificat OUG 84. Ce se întâmplă cu șoferii care refuză testarea rapidă și cum își recuperează permisul

de Laura Dinu    |   

Guvernul a adoptat, joi, o nouă Ordonanță de urgență care modifică OUG 84 privind testarea anti-drog a șoferilor. 

„În principiu această ordonanță adoptată, astăzi, dezvoltă, cum spuneam, Ordonanța precedentă, sub doar aspecte importante. În primul rând instituie un termen de 72 de ore, în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidențieze sau nu prezența sau nu a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drog-test sau care au refuzat testarea", a declarat ministrul de Interne Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, a doua modificare importantă este aceea că la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală, de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator persoanei respective i se restituie permisul.

Iar a treia modificare importantă, potrivit ministrului, vizează faptul că analizele se efectuează doar de către instituțiile de Medicină Legală.

„Anterior în varianta Ordonanței precedente acestea analize puteau fi efectuate și de către Laboratoarele Poliției Române, laboratoare care precizez sunt acreditate conform standardelor internaționale", a afirmat Predoiu.

Modificările făcute de Guvern la ordonanță

  • Termenul în care legiștii trebuie să dea rezultatul privind prezența drogurilor va fi de 72 de ore
  • În cazul în care, în termen de trei zile, rezultatele nu vor fi gata, șoferul supus analizelor își reia dreptul de a conduce
  • Dacă rezultatele sunt gata și șoferul este pozitiv la droguri, i se întocmește dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise, iar dreptul de a conduce rămâne suspendat
  • Dacă analizele arată un rezultat negativ, acesta îi este comunicat șoferului, iar permisul de conducere îi este returnat.

Noul proiect de OUG prevede situațiile în care șoferii își vor primi înapoi permisul de conducere. Acestea sunt următoarele:

  • „Permisul de conducere retras (...) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
  • Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
  • Persoana (...) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.
  • Stabilirea prezentei in organism de substante psihoactive se face în institutiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătatii.”

Potrivit prioiectului pus în transparență de MAI, normele de aplicare a legii se initiazã in termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgentă de către Ministerul Sănătatii si Ministerul Afacerilor Interne.

Controversele din jurul Ordonanței

Modificările par să rezolve problema doar la suprafață însă. Doctorii legiști atrag atenția că polițiștii nu au cunoștințele medicale necesare pentru a stabili dacă un șofer este, sau nu, drogat.

O altă problemă rămâne corectitudinea testelor antidrog folosite de Poliția Română, iar a treia problemă este reprezentată de faptul că Poliția Română nu are laboratoare în care să testeze șoferii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că nu va accepta ca Poliția Română să aibă propriile laboratoare de testare. INML va fi în continuare responsabil pentru asta iar statul va cheltui 40 de milioane € pentru dotarea cu aparatura necesară. Acești bani vor fi luați de la Banca Mondială.

Protest la Palatul Victoria

În paralel, peste 100.000 de români au semnat deja o petiție prin care resping modificările adoptate de Guvern la Codul Rutier.

La ora 14:00 va avea loc, la Palatul Victoria, o întâlnire între reprezentanții Asociației Declic, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și șeful cancelariei premierului, Mihai Ghigiu, pentru că la 18:00, în Piața Victoriei, să fie organizat și un miting. 

 

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?