Antena 3 CNN Actualitate Locale Orașul din România unde poți cumpăra un bloc întreg cu 49.000 de euro

Orașul din România unde poți cumpăra un bloc întreg cu 49.000 de euro

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:09 26 Ian 2022 Modificat la 18:10 26 Ian 2022

„E unul dintre puținele locuri din România amplasate într-o arie naturala protejată", spun specialiștii care cer autorităţilor ca zona să devină parc paleontologic şi rezervație. 

Se întâmplă în Anina, județul Caraș Severin, acolo unde 13 blocuri cu 4 etaje, cu un total de 166 de apartamente sunt puse la vânzare pentru suma de 49.000 de euro bucata.

Potrivit anunțului, blocurile au apartamente cu două sau trei camere, multe dintre ele beneficiind de vedere către Semenic.

„Investiție imobiliară foarte, foarte ieftină! Pretabil turism montan! Case pentru seniori. Se poate vinde și separat câte 1 bloc, cu prețul de 49.000 euro / bloc negociabil. Terenul pe care sunt construite blocurile are o suprafață de 5 hectare" se mai arată în anunțul de vânzare.

„E unul dintre puținele locuri din România amplasate într-o arie naturală protejată"

Locul are o poveste impresionantă, iar un profesor la catedra de Paleontologie din București susține că locul e unic în Europa, fiind un tezaur paleontologic, plin cu fosile - floră şi faună, de peste 200 de milioane de ani şi cere autorităţilor județene ca zona să devină parc paleontologic şi rezervație.

„E unul dintre puținele din România amplasate într-o arie naturală protejată, Parcul Naţional Semenic – Cheile Carasului.

Povestea acestui loc sinistru, care arata acum ca un gulag pustiit, este legată de cel mai mare eşec industrial al Epocii de Aur. Istoria sa începe în ’71, când soții Ceaușescu ajung în vizită în SUA.

[GAL layout="5"]

Afla de la serviciile secrete ca americanii au un proiect prin care vor să scoată energie din arderea șisturilor bituminoase, care sunt un fel de roca îmbibată cu ulei.

În ’72 ajung În vizită în China, unde află că chinezii au zăcăminte de șisturi bituminoase, dar n-au tehnologie să le valorifice.

Așa ii vine Elenei Ceaușescu, șefa atunci la Institutului de Cercetare în Chimie, ideea să scoată curent din șisturi bituminoase şi apoi să vândă în Orient tehnologia.

La Anina se descoperiseră zăcăminte de șist bituminos, însă nu fuseseră încă studiate din punctul de vedere al producerii energiei electrice. Acest lucru nu i-a împiedicat pe artizanii ideii sa aloce 1 miliard de dolari, aproape jumătate din suma folosita la construcția Casei Poporului, pentru acest proiect. (...)

„ 'Orașul nou', pe vremuri populat de mii de oameni, e acum un cartier fantomă"

Deşi era clar că urma sa fie un eșec proiectanții au ascultat orbește, fără a avea curajul să conteste decizia. Au fost angajați 4000 de oameni, veniți din diferite județe ale ţării către un loc ce părea un El Dorado. (...)

Pentru muncitori s-a construit Orașul Nou Anina, un cartier cu peste 100 de blocuri, populate în scurta vreme cu tineri veniți din Moldova, Oltenia, Maramureș.(...)

Până la urmă centrala a fost pusa în funcțiune in ’84. A funcționat doar 4 ani, cu risipă uriaşă, doar câteva ore pe zi, casele oamenilor şi pădurile acoperindu-se cu cenușă. După nici 8000 de ore de funcționare, centrala s-a oprit de tot, în toamna lui '88, când motorul de la generatorul turbinei s-a defectat şi a fost trimis la reparat la Bucureşti. N-avea să se mai întoarcă niciodată.

“Orașul nou” , pe vremuri populat de mii de oameni, e acum un cartier fantomă, unde mai locuiesc vreo 30 de familii, în condiții precare(...)

Mihai Popa, profesor la catedra de Paleontologie din București susține că locul e unic în Europa, fiind un tezaur paleontologic, plin cu fosile - floră şi faună, de peste 200 de milioane de ani şi cere autorităţilor județene ca zona să devină parc paleontologic şi rezervație. Ar fi poate o soluție pentru a remedia ceva din aceasta catastrofa ecologica şi eșec tehnologic", se arată într-o postare distribuită de File de istorie pe reţelele sociale.

 

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole