Antena 3 CNN Life Știinţă Stația din adâncuri. Cum vrea o companie să mute oamenii sub apă

Stația din adâncuri. Cum vrea o companie să mute oamenii sub apă

R.K.
3 minute de citit Publicat la 12:00 21 Sep 2024 Modificat la 14:14 21 Sep 2024

Când un centru de scufundări dintr-o carieră inundată de lângă Bristol, în Marea Britanie, a fost închis brusc la începutul anului 2022, mulți scafandri de agrement au rămas nedumeriți. Aproape doi ani mai târziu, a venit răspunsul. DEEP, o companie de tehnologie oceanică din Marea Britanie care a achiziționat locul de scufundare ca centru de cercetare și campus al companiei și-a dezvăluit misiunea: un habitat pentru oameni sub apă, scrie CNN.

[GAL layout="5"]

Piatra de temelie a planului său este un habitat subacvatic numit sistemul Sentinel, despre care se spune că va permite oamenilor să trăiască și să lucreze la o adâncime de 200 de metri timp de până la o lună.

Sistemul Sentinel este compus din module interconectate și poate fi utilizat în diferite scopuri, de la colectarea de date despre chimia oceanelor până la excavarea epavelor istorice. Habitatul poate fi configurat în diferite forme, făcându-l la fel de potrivit pentru o misiune de șase persoane sau ca o stație de cercetare de 50 de persoane, potrivit DEEP.

Compania speră că habitatele sale pot fi folosite pentru o prezență umană permanentă sub apă, asemănătoare Stației Spațiale Internaționale (ISS) – care, din 2000, a permis oamenilor să trăiască și să lucreze în spațiu.

Săptămâna trecută, DEEP a anunțat primul pas, un habitat subacvatic mai mic pe care compania îl va folosi pentru a dezvolta sisteme pentru Sentinel.

Vanguard, un habitat de 12 metri cu suficient spațiu pentru ca trei persoane să stea sub apă până la o săptămână, va fi gata să intre în apă în campusul DEEP din Marea Britanie la începutul anului 2025.

Habitatul pilot ar putea avea utilizări importante atunci când este nevoie de o implementare rapidă, cum ar fi misiunea de căutare din august pentru supraviețuitorii unui superyacht care s-a scufundat în largul Siciliei, a declarat Sean Wolpert, președintele DEEP, pentru CNN.

Având în vedere că nava se scufundă la o adâncime de 50 de metri, scafandrii au putut rămâne sub apă doar aproximativ 12 minute. Un habitat subacvatic plasat pe fundul mării în apropierea epavei ar fi putut servi drept bază pentru scafandri, a spus Wolpert.

O stație subacvatică asemănătoare cu Stația Spațială Internațională

Astăzi, există un singur laborator operațional de cercetare submarin în lume, condus de Universitatea Internațională din Florida, care este folosit de toată lumea, de la cercetătorii care studiază coralii până la astronauții NASA care urmează un antrenament extrem. Dacă totul merge conform planului, Sentinel va fi gata să meargă până în 2027, iar Wolpert speră să le vadă desfășurate în locații din întreaga lume. Dar DEEP recunoaște că va fi nevoie de un efort major pentru a-și atinge obiectivele ambițioase.

„De ce nu s-a făcut până acum așa cum încercăm să o facem?” întrebă Wolpert. „Pentru că este foarte greu. Deci, am lucrat neobosit.”

Modulele Sentinel vor fi imprimate 3D de un grup de șase roboți, folosind oțel armat cu un superaliaj pe bază de nichel numit Inconel, care poate rezista la condiții extreme și a fost folosit în componente pentru naveta spațială și rachetele SpaceX.

În funcție de presiunea la care funcționează, sistemul Sentinel poate fi accesat fie cu un submarin, care se andochează la habitat, fie scafandrii pot intra printr-o deschidere în partea de jos.

O geamandură de sprijin la suprafață va fi echipată cu o interfață Starlink pentru conectivitate, iar habitatul va fi alimentat cu surse regenerabile precum turbine eoliene și panouri solare la suprafață.

Compania este implicată în discuții avansate cu organizații și guverne din întreaga lume, a spus Wolpert. Clienții pot închiria, cumpăra sau doar împărți spațiu într-un habitat, în funcție de nevoile lor.

Habitatele, a adăugat el, ar putea acționa ca un catalizator pentru noi cariere și noi investiții legate de ocean, „foarte asemănător cu ceea ce a făcut Stația Spațială Internațională”.

Alte utilizări ar putea include monitorizarea și repararea infrastructurii submarine critice, turismul, formarea astronauților, restaurarea coralilor, pregătirea scafandrilor și cercetarea medicală. 

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole