Antena 3 CNN Life Sănătate Orașul din România în care se va construi un centru medical pentru mari arși. Ministrul Sănătății: "Ridicăm un spital nou"

Orașul din România în care se va construi un centru medical pentru mari arși. Ministrul Sănătății: "Ridicăm un spital nou"

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 14:40 11 Mar 2024 Modificat la 14:40 11 Mar 2024

"Ridicăm un spital nou, dedicat pacienților cu arsuri grave, la Târgu Mureș. Valoarea investiției, 322 de milioane de lei, printr-un program la care lucrăm împreună cu Banca Mondială", a transmis Alexandru Rafila.

El precizează că spitalul va avea șapte etaje, 25 de săli de operație, 57 de paturi ATI, cinci paturi pentru pacienți critici și zece paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie.

"Nu este singurul spital nou pe care îl construim la Târgu Mureș. Prin PNRR asigurăm o investiție de peste 500 de milioane de lei pentru construcția Centrului Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

Ne ținem de cuvânt! Construim spitale noi în România", încheie Rafila.

Orașul din România care își dotează spitalele cu roboți. Pot distruge în doar câteva minute bacteriile și virusurile

De la 3 ore la doar 7 minute. Atât durează de astăzi igienizarea unei săli de operație cu ajutorul unuia dintre cei mai performanți roboți de dezinfecție din lume.

Roboții folosesc ultraviolete și pot fi folosiți în diferite spații ale spitalului.

Aparatele au fost cumpărate cu fonduri europene, în cadrul unui proiect privind dotarea spitalului cu echipamente de dezinfecție, decontaminare și sterilizare.

22 de roboți fac dezinfecția sălilor de operație ale Spitalului de Urgență din Galați.

Cu ajutorul acestora, perioada de igienizare a unei săli scade de la trei ore la doar șapte minute.

Roboții au fost cumpărați cu fonduri europene

Aparatele au fost cumpărate cu fonduri europene, în cadrul unui proiect privind dotarea celui mai mare spital din județul Galați cu echipamente de dezinfecție, decontaminare și sterilizare.

"Cu ajutorul ultravioletelor de tip UV-C, noul robot distruge în doar câteva minute bacteriile, virusurile și alte tipuri de microorganisme, inclusiv coronavirusul și bacteriile rezistente la antibiotice.

Poate fi controlat de pe tabletă sau telefon și este dotat inclusiv cu senzori care detectează prezența persoanelor în raza de acțiune, pentru a evita orice expunere greșită.

Roboții cu ultraviolete vor fi folosiți pentru dezinfecția zonelor vitale ale spitalului - blocul operator și blocul de nașteri, precum și în secția de neurochirurgie, acolo unde un salon poate fi dezinfectat, în medie, cu noul robot în mai puțin de 10 minute, față de 4-5 ore cu vechile dispozitive”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Autoritățile gălățene susțin că este vorba despre o premieră pentru spitalele din Moldova. Alte patru spitale din orașele Galați, Tecuci și Tg.Bujor vor fi dotate cu echipamente asemănătoare în cadrul unei investiții cu fonduri europene de peste 36 de milioane de lei.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole