Antena 3 CNN Actualitate Locale Orașul din România unde se află cea mai mare fabrică de panel din lume. ”Ducem tradiția mai departe”

Orașul din România unde se află cea mai mare fabrică de panel din lume. ”Ducem tradiția mai departe”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:15 15 Iul 2023 Modificat la 13:15 16 Iul 2023

La baza succesului au stat eficiența și faptul că nu se pierde absolut nimic pe întreg lanțul de producție.

”În acest moment, dumneavoastră vă aflați în cea mai mare fabrică de panel dintr-o singură locație din lume. Până astăzi s-au investit peste 30 de milioane de euro în această locație. S-au investit în prese noi, în echipamente noi, iar în mod constant investim în utilaje și oameni.

Suntem cel mai mare contribuabil la bugetul local și de asemenea, suntem cel mai mare angajator din zonă”, spune Alexandru Agache, directorul fabricii de panel din Comănești.

În 13 ani, Comănești, un mic oraș din Bacău, s-a dezvoltat odată cu industria de prelucrare a lemnului.

Eficiența a fost de la început unul din pilonii lanțului de producție de la Comănești.

”Dintr-un lemn de calitate inferioară care are cea mai mică valoare dintr-un material, dintr-un buștean, se scoate prin această prelucrare cel mai bun produs la cea mai mare valoare. Adică se valorifică lemnul în cel mai eficient mod din tot ceea ce înseamnă prelucrarea lemnului în acest domeniu”, a declarat Viorel Miron, primarul orașului Comănești.

”Cheresteaua pe care o achiziționăm în cadrul companiei de la Comănești este calitatea pe care alți clienți o refuză și nu o pot utiliza în procesul lor tehnologic. Un exemplu este acest această cherestea pe care o vedeți în față. Da, prezintă diferite defecte cum ar fi coajă, crăpături, lipsă material. Este o cherestea care în mod normal din ea s-ar putea produce peleți, ar fi lemn de foc sau s-ar putea vinde pentru prețuri derizorii în Orientul Mijlociu”, explică directorul fabricii.

La Comănești nu se pierde nimic din cheresteaua care intră pe poarta fabricii.

”O spintecăm, eliminăm defectele și ulterior producem panelul. Cu siguranță aducem valoare adăugată unei materii prime de calitate inferioară”, susține Alexandru Agache.

Investițiile în fabrică au însemnat un ajutor enorm pentru oamenii locului, dar și continuitate pentru tradiția prelucrării lemnului.

”Trebuie să menționăm că în această locație a fost al doilea cel mai mare CPL, mai exact combinat de prelucrare a lemnului din România. Aici au existat fabrică de placaj de PAL, de PFL, de mobilă. Toate au fost în acest loc. În acest moment mai vorbim de fabrica noastră pe care am dezvoltat-o, cu care ducem tradiția mai departe”, declară Alexandru Agache.

În urma investițiilor constante, până la sfârșitul anului 2014, fabrica din Comănești și-a dublat forța de muncă, ajungând la peste 750 de angajați și aproape că și-a triplat capacitatea de producție.

Aici este procesată cheresteaua de rășinoase, care nu ar putea fi valorificată altfel și este transformată în panel și panouri de cofraj, materiale folosite în industria mobilei, în design interior și construcții.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole