Corespondentul Antena 3 Gabi Vlad explică cum au reușit autoritățile din Galați să rezolve problema încălzirii locuințelor:
„La fel ca la București, timp de 30 de ani sistemul centralizat a fost în viață, în mod artificial, doar din motive electorale. (...) În 2018 primarul a acordat câte 3.000 de lei, în funcție de venituri, fiecărei familii care se debranșa de la sistemul centralizat. Nu a fost o soluție originală. Se practicase în urmă cu aproximativ 10 ani și la Brăila. La ora actuală, din 150.000 de apartamente care erau la sistemul centralizat, acum sunt doar 6.000.
Cei 3.000 de lei erau nerambursabili, ei îți acordau posibilitatea de a-ți cumpăra panouri radiante pentru încălzire sau puteau constitui un avans către o firmă specializată care te debranșa de la sistemul centralizat și îți instala o centrală termică de apartament.”
Suceava este un alt oraș ale cărui autorități au reușit să gestioneze problema încălzirii locuințelor, investind într-o centrală de cogenerare.
Municipalitatea a pus la dispoziție terenurile, iar investitorul a cheltuit 85 de milioane de euro pentru tehnologie de ultimă generație. S-a ajuns ca în Suceava să scadă de două ori anul acesta prețul gigacaloriei, spune primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. La poarta fabricii ea costă 142,73 lei fără TVA.