Antena 3 CNN Actualitate Inedit Orașul din Europa unde se află "Coroana de spini" purtată de Isus Hristos. A fost salvată, în secret, dintr-un incendiu uriaș, acum patru ani

Orașul din Europa unde se află "Coroana de spini" purtată de Isus Hristos. A fost salvată, în secret, dintr-un incendiu uriaș, acum patru ani

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 17:00 02 Noi 2023 Modificat la 17:00 02 Noi 2023

Când focul aproape a distrus catedrala Notre-Dame din Paris, în aprilie 2019, Coroana de spini a fost primul obiect pe care pompierii au fost rugați să îl salveze din flăcări. Aceștia au intrat în clădirea care ardea, fără să știe locul exact în care era ascunsă. De pe harta primită lipsea prețiosul artefact, în asa fel încât să nu existe niciun document care să divulge locul secret.

În cele din urmă, un pompier a reușit să localizeze seiful în care se afla Coroana de spini și să o scoată la timp din clădirea distrusă. Asta după ce, inițial, scosese, cu greu, din flăcări, o replică aflată într-o casetă de sticlă, pe care o credea a fi originalul.

Acum, Coroana de spini este păstrată în trezoreria catedralei Notre-Dame din Paris.

[GAL layout="5"]

În mod surprinzător, această relicvă supremă a Răstignirii a trecut prin lucruri mai rele. A scăpat de pasiunea naziștilor pentru suveniruri ale Patimilor în timpul ocupării Parisului, dar a fost aproape de distrugere în timpul Revoluției Franceze din 1789.

Depozitarul acestui obiect rafinat nu a fost Notre-Dame decât după Revoluția Franceză. La scurt timp după sosirea sa în Franța, Coroana de spini a fost depusă într-o biserică a cărei existență era o cârpă roșie pentru revoluționarii deja înfuriați din Paris. La Sainte-Chapelle (Sfânta Capelă) a fost construită în principal pentru uzul regelui, în cadrul palatului său regal. Era, de asemenea, un depozit pentru colecția de relicve sacre a regelui. Cele mai importante dintre acestea au fost achiziționate de regele Ludovic al IX-lea în 1239. Singurul suveran francez care a devenit sfânt, acesta avea gusturi scumpe în materie de suveniruri sacre.

La Sainte-Chapelle a fost concepută ca un relicvariu enorm în sine, o vitrină pentru Coroana de Spini. Costul relicvei a fost de 13.134 de monede de aur, o sumă impresionantă. Pentru a nu părea o achiziție lumească, regele a aranjat să achite în schimb datoriile proprietarului anterior. Costul capelei a reprezentat mai puțin de o treime din această sumă. Privită în termeni moderni, aceasta a fost cea mai scumpă piesă de colecție pe care lumea a văzut-o vreodată. Prețul îl eclipsează pe cel al "Salvator Mundi" al lui Leonardo, potrivit aleteia.org.

În loc să o ascundă, noul proprietar regal și-a proclamat achiziția în lung și-n lat. Împăratul Bizanțului a câștigat o mulțime de bani, în timp ce Ludovic a câștigat un prestigiu pe care niciun conducător din Europa de Vest nu îl avusese vreodată.

Spinii coroanei lui Isus au fost răspândiți în mai multe locații din lume

Cel mai bun lucru despre Coroana de Spini era că putea fi subdivizată. Acest lucru nu este ușor în cazul unui tablou sau al unei sculpturi, dar spinii puteau fi îndepărtați și prezentați ca fiind cele mai dezirabile cadouri din creștinătate. Este ceea ce au făcut diverși regi francezi. În mod ciudat, revoluționarii i-au respectat integritatea mai mult decât regii care erau atât de dornici să facă impresie. Din acest motiv, din 1790 nu a dispărut nicio parte din ea. Înainte de aceasta, spinii liberi au fost împrăștiați în lung și în lat.

Aproape toți spinii verificați se află de secole în colecțiile bisericilor. John Calvin a fost, în mod previzibil, indignat când a început să le adune. Unele dintre locații sunt previzibile, cum ar fi catedralele din Köln, Praga și Sevilla. Altele sunt mai puțin previzibile: un internat din nordul Angliei (Stonyhurst College) și British Museum, prin intermediul colecției celebrei familii de bancheri Rothschild. Pittsburgh, Pennsylvania, are, de asemenea, un ghimpe credibil în biserica St. Michaels.

Relicvariul Rothschild, care este poate cel mai elaborat dintre toate, a fost creat pentru fratele extrem de extravagant al unui rege francez în jurul anului 1400. Pare ciudat ca acesta să fie expus ca orice alt artefact în British Museum, când la vremea sa acesta era cel mai venerat obiect aflat în mâini private. Nenumărați vizitatori trec astăzi pe lângă relicvariu fără să știe, în timp ce în secolele trecute credincioșii s-ar fi apropiat de el în genunchi.

În cele mai multe cazuri, este posibil să se vadă doar relicvariul și nu spinii. Există unele recipiente care seamănă cu o monstranță, permițându-le credincioșilor să privească această umilință care a fost concepută pentru "Regele evreilor".

Istoria Coroanei de spini a lui Hristos

Spinii sunt lungi, ascuțiți și duri - așa cum ar fi de așteptat de la o tortură romană. Evangheliile nu oferă detalii despre natura exactă a coroanei lui Hristos, dar în localitatea Ierusalim există câțiva descendenți cu aspect înspăimântător ai tufelor de spini de acum două milenii. De asemenea, evangheliile nu sunt clare în privința faptului dacă Iisus a purtat-o pentru episodul Ecco Homo cu Pontius Pilat sau pe toată durata călătoriei sale spre moarte.

Coroana de spini este un simbol atât de puternic, încât este uimitor cât timp le-a luat artiștilor să o încorporeze în scenele de Crucificare.

Trebuie să-i mulțumim regelui Ludovic pentru achiziția sa. Înainte de aceasta, singurele coroane din Crucificări aveau un aspect cu adevărat regal. De la jumătatea secolului al XIII-lea a început să fie folosită varianta spinoasă, în concordanță cu trecerea de la Hristos ca rege triumfător la un rege suferind.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole