Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Ora de vară ne pune sănătatea în pericol. Cum reducem impactul negativ pe care schimbarea orei îl poate avea asupra sănătății

Ora de vară ne pune sănătatea în pericol. Cum reducem impactul negativ pe care schimbarea orei îl poate avea asupra sănătății

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:06 01 Apr 2024 Modificat la 14:06 01 Apr 2024

Trecerea la ora de vară este asociată cel mai adesea cu tulburări de somn, însă studiile arată și un risc ușor mai crescut de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei.

Psihologul Yolanda Crețescu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre cum putem trece mai repede peste această perioadă.

"Schimbarea orei, ca orice fel de schimbare a ritmului de somn și a ritmului circadian, aduce stres.

Cum afectează ora de vară organismul

  • tulburări ale somnului
  • apar problemele emoționale
  • apar problemele de concentrare  
  • risc cardiac crescut si stresul asupra inimii
  • este afectată și sănătatea mintală
  • probleme digestive

Uneori aduce chiar și oboseală cronică, dar şi anxietate. Să nu uităm că somnul este foarte important în procesul de reglare a metabolismului, are impact asupra sistemului nostru imunitar, are impact asupra capacității noastre cognitive.

Cei mai afectați în această perioadă sunt copiii. Totodată, lipsa somnului poate duce la multă anxietate sau poate duce chiar şi la dezechilibre hormonale. Somnul poate să fie unul dintre simptomele pe care depresia sau anxietatea le pot da.

În prima săptămână după schimbarea orei suntem mai puțin concentrați, parcă n-avem chef de nimic. Avem și probleme emoționale, suntem mai stresați, ne certăm cu toată lume.

Este important să ne culcăm mai devreme, pentru că în momentul în care noi ne păstrăm aceeaşi oră de trezire, bineînţeles, că al nostru corp se auto-reglează și ne va da semnalul când avem acea nevoie de minim 7-8h de somn.

Adolescenţii au nevoie de mult mai mult somn paradoxal față de stilul lor de viață. Lipsa somnului sau dezechilibrul somnului produce un stres la nivelul întregului organism.

Ce recomandă specialiștii

  • hidratarea corectă
  • alimentaţia bogată în fructe și legume
  • exerciţiu fizic zilnic timp de minim 30 minute
  • plimbări în aer liber
  • aerisirea corectă a încăperii

Totodată, dacă consumăm alimente înainte să dormim, noi, de fapt, am băgat un cărbune în centrala noastră, or în loc să ne odihnim şi să se reducă activitatea, digestia continuăm. Prin urmare, organismul nostru este pus din nou la treabă.

La fel se întâmplă cu hrana pe care o dăm creierului. Dacă noi ne uităm la televizor sau dormim cu televizorul pornit sau avem pe noptieră telefonul și la fiecare trezire ne ducem și ne uităm, îi dăm din nou creierului treabă, iar el nu are cum să reducă activitatea.

Noile studii arată pentru că pentru a avea un somn odihnitor sau de calitate ar trebui să nu tragem draperiile și să ne trezim odată cu lumina soarelui.", a mai spus psihologul.

Unele cercetări au arătat că în prima zi de luni de după schimbarea orei, oamenii au tendința de a accesa mult mai frecvent site-uri cu conținut din sfera de divertisment în timpul orelor de muncă, iar explicația ar fi că nivelul redus de somn afectează procesele de reglare emoțională. 

Sfaturi pentru a trece mai ușor peste schimbarea orei

  • asigurarea unei cantități adecvate de somn cu o săptămână înainte de trecerea la noua oră este încurajată și ar putea ajuta la tranziția ulterioară
  • încercarea de a ne culca mai devreme în prima săptămână după apariția noii ore
  • limitarea utilizării ecranelor cu lumină albastră înainte de a ne culca
  • limitarea activităților mentale și a exercițiilor intense înainte de culcare, pentru a-i permite corpului să se pregătească de adormire, integrând noile schimbări
Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole