In ultima duminica a lunii martie, mai exact in noaptea de 26 spre 27 martie, se va face trecerea la ora de vara. Astfel, ora 03.00 va deveni ora 04.00, ceea ce inseamna ca vom dormi mai putin cu o ora. Insa acesta nu va fi singurul inconveninent, caci trecerea la ora de vara are mai multe efecte, scrie 9am.ro.
Iata ce efecte pot apărea:
Un studiu realizat in 2008 de catre o echipa de cercetatori suedezi a aratat ca rata aparitiei atacurilor de cord creste cu 5% in prima saptamana dupa trecerea la ora de vara fata de rata medie din alte perioade ale anului.
Tranzitia la si de la ora de vara favorizeza agitatia nocturna si reduce calitatea somnului. Lipsa de somn poate elibera hormoni de stres, ceea ce poate duce la complicații mai severe la persoanele deja expuse riscului de a avea un atac de cord.
Intrucat tulburarile de somn cauzeaza depresii, rata sinuciderilor creste in primele saptamani de la trecerea la ora de vara.
Oboseala duce de multe ori la lipsa de concentrare, iar orice moment de neatentie la volan se poate transforma intr-un eveniment nefericit.
Ceasul nostru intern controleaza eliberarea anumitor hormoni care afecteaza anumite comportamante ca starea de spirit, mancatul sau somnul. Atunci cand ritmul circadian nu mai este asa cum ar trebui sa fie, organismul observa diferenta chiar daca este voba doar despre o ora de somn. Astfel, in anumite cazuri acest lucru echivaleaza cu dureri de cap care pot dura cateva zile sau chiar saptamani.
Potrivit studiilor, organismul uman nu se poate adapta pe deplin la ora de vara, mai ales persoanele care adorm mai tarziu sau cele care se trezesc dimineata foarte devreme.