Antena 3 CNN Actualitate Speranțe pentru Simona Halep de la Agenția Națională Anti-Doping: "Decizia atacată poate fi înlocuită sau anulată"

Speranțe pentru Simona Halep de la Agenția Națională Anti-Doping: "Decizia atacată poate fi înlocuită sau anulată"

Violeta Moroianu
2 minute de citit Publicat la 22:57 20 Sep 2023 Modificat la 22:58 20 Sep 2023

Reamintim că, decizia completă a tribunalului care a judecat cazul de dopaj al Simonei Halep include:

  • o concluzie conform căreia încălcarea regulilor anti-doping de către jucător cu privire la roxadustat a fost intenționată.
  • o concluzie conform căreia panelul a fost „confortabil satisfăcător”, raportat la faptul că jucătorul a comis o încălcare a regulilor anti-doping, potrivit datelor sale din Pașaportul biologic sportiv.
  •  o constatare conform căreia informațiile standard au fost împărtășite cu experții WADA, iar cunoștințele experților cu privire la identitatea jucătorului nu au afectat viziunea lor asupra datelor din pașaportul biologic.
  • o declarație din partea completului conform căreia „doamna Halep cu siguranță nu este responsabilă pentru nicio întârziere în audierea și soluționarea acestui caz. Cu toate acestea, în ciuda protestelor repetate ale jucătorului în sens contrar, nici ITIA și nici altcineva nu este implicat.”
  • decizia comisiei conform căreia nu s-au aplicat „circumstanțe agravante” în acest caz și sancțiunea suspendării pe patru ani se aplică retroactiv de la momentul suspendării provizorii (7 octombrie 2022).

Citeşte şi: Simona Halep dă în judecată compania canadiană care produce suplimentul alimentar din cauza căruia a fost acuzată de dopaj

Contestațiile împotriva deciziei din cadrul Programului anti-doping de tenis se fac la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) și toate detaliile și calendarele vor fi decise de către CAS.

Agenția Națională Anti-Doping: "Decizia atacată poate fi înlocuită sau anulată"

În acest context, întrebată ce opțiuni are Simona Halep pentru a contesta în integralitate decizia ITIA, Agenţia Naţională Anti-Doping România a spus:

"Aşa cum este prevăzut în decizia emisă de Sport Resolutions în cazul Simonei Halep, punctul 384, decizia poate fi contestată în integralitate sau parţial.

Potrivit Regulamentului de Arbitraj Anti-Doping al TAS, coroborat cu prevederile Codului TAS (Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne) şi jurisprudența acestuia, obiectul apelului poate fi anularea totală sau parțială a unei decizii. 

De asemenea, conform codului TAS, completul de arbitri (sau Arbitrul Unic) are competența de a judeca de novo în fapt şi în drept, ceea ce presupune o judecată devolutivă, la fel ca în calea de atac a apelului din dreptul civil român.

Citeşte şi: Simona Halep a explicat cum a luat substanţa interzisă Roxadustat: "Patrick Mouratoglou a confirmat că e în regulă"

Arbitrii TAS pot pronunța o hotărâre prin care poate să înlocuiască decizia atacată sau să anuleze decizia şi să trimită spre rejudecare instanței de fond. 

Preşedintele de complet poate solicita, din oficiu sau la solicitarea părților, administrarea de noi probe (martori, înscrisuri, expertize etc) sau, după caz, să considere suficiente probele existente (administrate deja în faţa tribunalului care a pronunțat decizia atacată) şi să se pronunțe doar în baza acestora, la care se adaugă audierea la TAS. Aceasta din urmă poate fi solicitată, din nou, de către părți, dar completul arbitral poate decide totuși că este suficient de lămurit doar în baza înscrisurilor de la dosar", a precizat Agenţia Naţională Anti-Doping pentru Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole