"Nu putem menține actuala situație de haos, nu putea asista la un nou experiment al conducerii Partidului Conservator. Există o alternativă, cea a unui guvern laburist stabil. Iar publicul este îndreptățit să își exprime opțiunile, de aceea trebuie să aibă loc alegeri generale", a declarat Keir Starmer, liderul Partidului Laburist.
Inițiativa este susținută de liderul Partidului Liberal-Democrat, Ed Davey, precum și de formațiunea regională Partidul Național Scoțian (SNP).
Premierul Marii Britanii, Liz Truss, și-a prezentat demisia, joi, în contextul în care era contestată de parlamentari din propriul partid, pe fondul consecințelor generate de programul de măsuri fiscale propus anterior de guvern.
Liz Truss și-a anunțat demisia imediat după discuții purtate cu reprezentanți ai Comitetului 1922, structura care gestionează alegerea unui nou șef al Partidului Conservator, aflat la guvernare.
"Mi-am început mandatul într-un moment de instabilitate majoră la nivel economic pe plan internațional. Familiile și companiile erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile. Am fost aleasă cu mandatul de a schimba această situație. Am oferit soluții privind facturile la energie și asigurările medicale. Dar recunosc că nu îmi nu pot atinge obiectivele mandatului", a declarat Truss, precizând că l-a informat pe regele Charles al III-lea despre intenția sa de a demisiona.
Liz Truss a demisionat după doar 44 de zile de mandat
Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar până când va fi ales un nou lider conservator.
Demisia sa după doar 44 de zile de la începerea mandatului generează o nouă competiție pentru funcțiile de șef al partidului și de prim-ministru.
Liz Truss a fost aleasă lider al Partidului Conservator la începutul lunii septembrie, învingându-l pe fostul ministru de Finanțe, Rishi Sunak.
Jeremy Hunt, instalat ministru de Finanțe după demiterea lui Kwasi Kwarteng, a anunțat că nu va candida pentru postul de lider al Partidului Conservator.