Antena 3 CNN Politică Opozantul lui Putin, despre legătura dintre Geoană și Kremlin: Alegătorii români ar trebui să aibă în vedere acest lucru

Opozantul lui Putin, despre legătura dintre Geoană și Kremlin: Alegătorii români ar trebui să aibă în vedere acest lucru

de Georgiana Adam    |   

Opozantul rus Mihail Hodorkovski a reacționat, marți, într-un mesaj publicat pe rețeaua socială X, la investigația internațională, publicată de jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, potrivit căreia un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.

Mircea Geoană, numărul 2 al NATO, candidează la funcția de președinte al României și îl critică pe Putin. Cu toate acestea, partenerul de afaceri rus al consilierului său are legături directe cu Kremlinul. Contradicții tulburătoare dezvăluite într-o investigație de presă”, scrie Hodorkovski.

„În 2009, el a fost criticat pentru că a făcut vizite secrete la Moscova în timpul unei campanii prezidențiale anterioare. Ambasadorul SUA de atunci a spus: „Geoana a fost întotdeauna gata să vorbească cu rușii”. Este destul de șocant că NATO trece cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în astfel de roluri de conducere. Și alegătorii români ar trebui să aibă în vedere acest lucru atunci când își vor vota președintele”, mai scrie Hodorkovski.

Potrivit investigației OCCRP, Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.

Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-rusești. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Într-o reacție publicată marți, pe Facebook, Mircea Geoană susține că este „o adevărată acțiune de kompromat”. El nu a răspuns acuzațiilor punctuale, ci a făcut un apel la cetățeni să nu țină seama de „dezinformare”.

„V-am spus de la începutul campaniei prezidențiale că o candidatură independentă, din partea unui fost oficial NATO, va deranja interesele Federației Ruse și interesele unor grupuri din România. Din păcate, am avut dreptate! O adevărată acțiune de kompromat este în plină derulare. Îmi sunt imputate așa zise asocieri cu Federația Rusă, un lucru total necredibil în condițiile în care, timp de 5 ani, am condus, împreună cu Secretarul general, Alianța Nord-Atlantică”, a scris Geoană.

Cine e Mihail Hodorkovski

Mihail Hodorkovski este un fost afacerist rus care a a fost președinte al grupului petrolier Iukos. El a intrat în conflict cu Vladimir Putin, fiind condamnat la închisoare. Organizațiile pentru drepturile omului au condamnat decizia Moscovei și au spus că este un „prizonier de conștiință”. După 10 ani petrecuți după gratii (2003-2013), a fost grațiat de același Putin și a plecat din Rusia în Germania.

Ulterior, s-a stabilit la Londra și a finanțat o serie de inițiative ale opoziției ruse. În mai 2022, guvernul rus l-a desemnat „agent străin”.

În aprilie 2023, împreună cu un grup de opozanți ruși exilați, a semnat o Declarație a forțelor democratice ale Rusiei, în care guvernul Putin era proclamat „ilegitim și criminal” și în care se cerea retragerea trupelor ruse „din toate teritoriile ocupate” din Ucraina.

Este considerat în prezent unul din principalii opozanți ruși, ca urmare a decesului lui Aleksei Navalnîi.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile