Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Ce aţi vrea să schimbaţi la România de azi? Opinii exprimate liber la Antena 3 CNN: "Ţara asta trebuie reformată pentru că ne mor copiii în brațe"

Ce aţi vrea să schimbaţi la România de azi? Opinii exprimate liber la Antena 3 CNN: "Ţara asta trebuie reformată pentru că ne mor copiii în brațe"

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 23:37 30 Noi 2022 Modificat la 23:45 30 Noi 2022

Adriana din Dâmbovița a povestit coșmarul pe care este obligată să-l îndure din cauza sistemelor corupte din ţara noastră.

Are un copil cu o boala neurologică gravă căruia zi de zi îi cumpără viaţă din banii personali, împrumutați de bănci, pentru că România nu o poate ajuta din cauza birocrației şi, spune ea, a nepăsării celor care ne conduc. 

"Trebuie schimbat tot din temelie, începând de la președinte până la ultimul funcționar, pentru că toți sunt pe pile politice. Sistemul de sănătate reformat. De fapt, toate sistemele din România trebuie reformate pentru că ne mor copiii în brațe.

"Eu i-am cumpărat viața copilului meu"

Sunt mama unui copil cu o boală incurabilă. Trăim o dramă pentru că nu găsim medicamente. Spitalele sunt pline de copii bolnavi, nu se găsesc medicamente. Facem apel la prieteni pe rețelele de socializare.

Din nefericire pentru fiica mea, este o boală neurologică degenerativă. Copilul meu ia un cocktail de 4 medicamente şi nu le găsim. Când apare unul dintre medicamente, dispar patru.

În spital dacă mergi, nu se găsește antibiotic. Deşi boala copilului meu are cod de derogare, el este doar pe hârtie, pentru că în realitate, când ajungi în spital ai nevoie de un RMN cu protocolul respectiv, cum îți indică medicul specialist.

Iar la stat nu poți să-l faci, pentru că la stat îți vine rândul peste un an și nu face ceea ce-ţi cere un specialist. Şi tu ai nevoie în momentul ăla și trebuie să mergi la privat. Un RMN costă undeva la 3.000 de lei.

Normal că trebuie să te duci, să dai, să te lase să intri cu copilul, pentru că fiind un copil cu probleme neurologice nu știe să se descurce, nu știe să vorbească, pentru că este îngreunată vorbirea.

Ce facem? Am ajuns să plătim, ce să cumpărăm? Eu i-am cumpărat viața copilului meu.

Viața copilului meu până la ora actuală costa 400.000 de euro din care echivalent, 80.000 de lei plătesc rate la bănci ca să poată și merge 10 metri, ca să poată să-și tragă un pantalon pe ea, să poată să-și ducă o cană cu apă la gură.

Fără aceste sacrificii copilul meu la ora asta ar fi avut 7 ani de când era mort, pentru că a trebuit să înaintăm în chirurgia epilepsiei.  Au trebuit făcute testări genetice foarte costisitoare, plus medicația.

"Toate sistemele astea mi-au nenorocit copilul pentru tot restul vieții"

Este o epilepsie traumatică în urma unui incident petrecut în incinta școlii generale, pentru că la ora actuală cadrele didactice în sistemul de învățământ, profesorii, sunt doar pentru a le merge cartea de muncă și aș lua un salariu.

Nici de cum să fie atent că dacă copilul ăla a intrat pe poarta școlii la ora 7:00 și iese la ora 14:00 sau 16:00 că el este răspunzător de viața copilului.

"Nu pot să spun "La mulţi ani, România". Pentru copilul meu statul român nu a făcut nimic!"

Toate sistemele astea mi-au nenorocit copilul pentru tot restul vieții. Mâine este 1 decembrie. Eu nu pot să spun "La mulți ani, România", pentru că pentru copilul meu statul român nu a făcut nimic. Copilul meu cu mare greutate  a terminat un liceu.

După proteste, după drumuri făcute la București, după multe plângeri și memorii la ministerul Educației.

"Autoritățile locale ne îngreunează accesul la terapie"

Ultimii trei miniștri ai Sănătății la care am fost că nu se găsea unul dintre medicamentele vitale care costă doar 6,70 adică este o sumă derizorie.

A trebuit să apelez la prieten pentru că pentru copilul meu era vital și dacă nu-l avea putea intra în comă.

Autoritățile locale ne îngreunează ca să putem avea acces la terapie, copilul meu are nevoie de recuperare neuromotorie, care ar trebui făcută în fiecare zi conform medicului specialist neurolog.

Doar că nu îmi permit să merg în fiecare zi pentru că de unde stau, în Dâmbovița, în localitatea în care stau și până la cel mai apropiat oraș fac 45 de minute și ca să plătesc mașină, să vină să mă de acasă și să merg până la cabinetul respectiv, îmi cere 600 de lei în condițiile în care eu sunt angajată pentru ea ca asistent personal, iar din salariu băncile își trag banii, ratele pentru care trebuie să plătesc pentru acel împrumut", spune Adriana din Dâmbovița.  

"Românii trebuie să meargă la vot cu conștiință, nu din alte interese"

"Aş schimba toată clasa politică. Românii trebuie să înțeleagă că atunci când merg la vot să o facă cu conștiință, nu din alte interese, ceea ce în ultimii 30 de ani să știți că nu s-a întâmplat.

Ne-am săturat de scandalul lor pe avere, pentru că noi asta vedem la televizor în fiecare zi cum ei se ceartă, apoi cum îi arestează DNA-ul că au furat, dar după ce au făcut averi imense și noi să suferim toți.

Deci noi trebuie să ne unim, apropo, că mâine 1 decembrie să ne unim toți, indiferent de cultură, de religie, de inteligență, de școală, de studii și să ne alegem o altă clasă politică.

A venit momentul ăsta pentru noi toţi. Sunt foarte mulți tineri care au studii, sunt foarte mulți tineri care nu sunt lăsați. 

Să vă dau un exemplu. Nu are ce căuta într-un partid un om cu dosar penal, cu infracțiuni economice, cu condamnări", spune Rodica din Bucureşti.

"Fiecare parlamentar să muncească în interesul ţării, să nu fie plătit că stau degeaba"

"Aș propune ca fiecare parlamentar cât își are mandatul să vină cu o lege, să vedem că ei sunt plătiți pentru ceva. Să vedem că fiecare din ei chiar muncește în interesul țării. 

Cu siguranță sunt personaje care efectiv sunt plătite ani de zile degeaba. Cu siguranță în Parlament sunt persoane care efectiv nu au făcut nimic. Își primesc lună de lună salariu degeaba", spune Ovidiu din Constanţa

"Trebuie schimbată mentalitatea oamenilor"

"Mentalitatea oamenilor, să ne gândim că nimic nu vine degeaba. Eu am lucrat şi în Germania (n.r străinătate). M-am întors în România pentru că am familie aici, dar România merge în jos, în loc să meargă înspre bine.

E foarte greu să schimbi mentalitatea. Eu am 48 de ani şi Germania m-a disciplinat dintr-un punct de vedere. M-a învățat să prețuiesc banul, iar aici nu acceptau că am început să gândesc altfel", spune Cosmina din Bucureşti. 

"România fă-te bine! Trebuie să fii adusă pe făgașul normal al democrației"

"Gândul meu pentru ziua de mâine este România fă-te bine! Eu zic că politicienilor actuali și mai ales celor tineri le revine această sarcină deosebită ca să a aducă România pe făgașul normal al democrației de care ne-am bucurat atât de mult în decembrie '89, a spus şi Puiu Ghiță, colonel în rezervă.

Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole