Dacă în anii trecuţi cele mai multe tranzacții erau făcute pe arta clasică, acum colecționarii investesc masiv în arta contemporană.
Trebuie să ai posibilități financiare impresionante, să-ți permiți aproape orice, de la apartamente în marile orașe ale lumii până la yahturi personalizate pentru a investi în artă și a deveni colecționar veritabil, corect? Greșit! Realitatea ultimilor ani din România ne arată că NU statutul financiar contează atât de mult cât flerul, informația corectă, obținută la timp, și norocul pentru achiziționarea unei picturi care ar putea valora, în timp, sute de mii de euro sau chiar milioane.
De altfel, casele de licitații și galeriile care au tranzacţionat în ultimii ani au atins vânzări record în țara noastră.
Drumul milioanelor din artă, între pasiune şi afacere profitabilă
Mulți românii au văzut potențialul din piața artei și au început să investească masiv. Segmentul care a adus cel mai mare profit a fost arta contemporană.
Spre exemplu, tabloul "Lumea ca teatru" semnat de Ștefan Câlția s-a vândut în primăvara acestui an, la București, cu 75.000 de euro. Cumpărătorul? Un român.
Românii sunt prezenți cu lucrări valoroase în marile galerii ale lumii
Mai nou, colecționari străini, directori de muzee și instituții culturale din Europa, Asia și Statele Unite, vin în România să descopere artiștii români.
În România, piaţa artei este în plină dezvoltare, iar vânzările se apropie de 15 milioane de euro anual.
Pentru 2023, experții se așteaptă la noi recorduri de adjudecare și evoluții remarcabile ale artiștilor români contemporani.