Antena 3 CNN Externe Operațiunea Sinaloa: Cum au fost prinși cei mai temuţi lorzi ai drogurilor din Mexic. Fiul lui „El Chapo” i-a trădat pe traficanți

Operațiunea Sinaloa: Cum au fost prinși cei mai temuţi lorzi ai drogurilor din Mexic. Fiul lui „El Chapo” i-a trădat pe traficanți

de Bianca Chirilă    |   

Co-fondatorul și presupusul lider actual al cartelului mexican de droguri Sinaloa, Ismael „El Mayo” Zambada, care a reușit să fugă de autorități timp de mai multe decenii, a fost arestat joi, după ce a fost ademenit peste graniță de agenți federali, ajutați de un alt presupus lider al cartelului, potrivit unui oficial american, citat de CNN.

Ismael „El Mayo” Zambada, în vârstă de 76 de ani, presupusul cofondator și lider al puternicului cartel Sinaloa, a fost arestat joi în El Paso, Texas.

Un alt presupus lider al cartelului, Joaquin Guzman Lopez, în vârstă de 38 de ani, a fost, de asemenea, arestat. Guzman este fiul fostului șef al cartelului, Joaquin „El Chapo” Guzman, în vârstă de 69 de ani, care ispășește o condamnare pe viață într-o închisoare din SUA.

Cum s-a derulat operațiunea

Zambada s-ar fi urcat într-un avion cu Guzman Lopez, crezând că inspectează proprietăți din Mexic, lângă granița cu SUA, însă ce nu știa Zambada era că Guzman Lopez ajuta, în secret, autoritățile americane în tot acest timp pentru a-l prinde.

Avionul a aterizat lângă El Paso, iar agenții FBI i-au arestat pe ambii bărbați, într-una dintre cele mai mari victorii ale forțelor de ordine americane împotriva cartelurilor.

Președintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat vineri că guvernul american „trebuie să dea un raport complet” cu privire la operațiunea care a dus la aceste arestări.

„Trebuie să existe transparență”, a spus el în timpul unei conferințe de presă.

Lopez Obrador a fost întrebat dacă i-ar fi plăcut ca președintele Joe Biden sau alte autorități americane să fi contactat guvernul său înainte de operațiune.

„Trebuie să așteptăm și să vedem dacă arestările au avut loc acolo sau aici”, a răspuns el.

Președintele a explicat că arestările arată „progrese importante în lupta împotriva traficului de droguri”. El a adăugat, totuși, că nu sunt „totul”, afirmând că SUA trebuie să facă mai mult pentru a rezolva problema consumului de droguri.

În SUA, atât Zambada, cât și Guzman Lopez se confruntă cu mai multe acuzații pentru că ar fi condus operațiunile criminale ale cartelului, inclusiv „rețelele sale mortale de fabricare a fentanilului”, a spus Garland.

Autoritățile americane au încercat să-l prindă pe Zambada timp de zeci de ani.

„Ismael Mario Zambada Garcia este liderul de lungă durată al facțiunii Zambada Garcia a cartelului Sinaloa.  Zambada Garcia este unic prin faptul că și-a petrecut întreaga viață de adult ca traficant internațional de droguri, dar nu a petrecut niciodată o zi în închisoare”, a transmis Departamentul de Stat al SUA.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că Zambada și Guzman Lopez „au evitat aplicarea legii timp de decenii” și „se vor confrunta acum cu justiția din Statele Unite”.

Cei doi ar fi supravegheat traficul de „zeci de mii de kilograme de cocaină, heroină, metamfetamină și fentanil în SUA”, a adăugat Wray.

Șefa Administrației Antidrog, Anne Milgram, a declarat că arestările celor doi lovesc „în inima cartelului care este responsabil pentru majoritatea drogurilor, inclusiv fentanil și metamfetamină, ucigând americani de la o coastă la alta”.

Cartelul Sinaloa, una dintre cele mai puternice grupări de traficanți de droguri din lume

Cartelul Sinaloa, numit după statul mexican în care s-a format, este una dintre cele mai puternice grupări de traficanți de droguri din lume. Este „specializat” în traficul de fentanil, metamfetamină și heroină în Statele Unite și a câștigat miliarde de dolari anual prin traficul de droguri în SUA și în întreaga lume.

Harta prezenţei cartelurilor de droguri în Mexic. FOTO: Getty Images

Cunoscutul șef al cartelului, Guzman, mai bine cunoscut sub numele de „El Chapo”, a fost arestat în Guatemala în 1993 pentru omucidere și acuzații de droguri și extrădat în Mexic, dar el a evadat din închisoarea mexicană în 2001, mituind gardienii închisorii pentru a-l scoate pe furiș cu un camion. El a fost arestat și în 2014, dar a evadat din nou, de data aceasta printr-un tunel.

Guzman a fost arestat pentru a treia oară în 2016 și apoi extrădat în Statele Unite.

Într-un proces major, el a fost condamnat în 2018 la închisoare pe viață, potrivit Departamentului de Justiție.

În timpul procesului, avocații lui Guzman au susținut că Zambada a fost adevăratul lider al cartelului și că el a mituit guvernul mexican, pentru a rămâne liber, ca să conducă organizația criminală.

Zambada a fost acuzat în februarie pentru fabricarea și distribuirea fentanilului, un opioid sintetic extrem de puternic care a ucis zeci de mii de americani într-o epidemie de supradoze.

Din 1989, Zambada a importat și distribuit „cantități masive de narcotice”, generând profituri de miliarde de dolari, potrivit rechizitoriului.

Procurorii federali au declarat că el a angajat oameni pentru a obține „rute de transport și depozite”, dar și pentru a efectua răpiri și crime în Mexic, ca „să se răzbune pe rivalii lor, care amenințau cartelul”.

 

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile