Antena 3 CNN Externe Operațiunea "orașe moarte" în Franța | Un milion de oameni, la proteste | Oamenii au ridicat baricade și au incendiat mașini

Operațiunea "orașe moarte" în Franța | Un milion de oameni, la proteste | Oamenii au ridicat baricade și au incendiat mașini

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:36 23 Mar 2023 Modificat la 14:24 23 Mar 2023

Antena 3 CNN a difuzat imagini cu protestatari din Paris mergând, joi, pe căile ferate, după ce activitatea feroviară a fost oprită.

Manifestanții au incendiat mașini la Toulouse, a adăugat sursa citată.

Joi se împlinește o săptămână de când cabinetul condus de Elisabeth Borne și-a asumat răspunderea pentru legea care crește gradual vârsta de pensionare, de la 62 la 64 de ani, până în 2030.

Președintele Emmanuel Macron și guvernul său susțin că în lipsa reformei, sistemul de pensii s-ar prăbuși. Mulți francezi sunt, evident, de altă părere și continuă să vină la manifestațiile convocate de sindicate.

Citește și: Mașini în flăcări și violențe pe străzile Parisului, după ce ambele moțiuni împotriva reformei pensiilor au fost respinse

Liderii sindicali estimează, pentru joi, aproximativ un milion de oameni pe străzi, în cadrul a peste 300 de manifestații, ca reacția la ceea ce ei numesc "disprețul" și "minciunile" președintelui Macron, transmit agențiile de presă internaționale.

"Cel mai bun răspuns pe care îl putem da președintelui este că sunt milioane de oameni în grevă și pe străzi", a declarat Philippe Martinez, liderul sindicatului CGT.

Astfel, din punct de vedere al activităților economice, orașele franceze devin orașe "moarte", fiind, în același timp, câmpuri foarte "vii" de luptă cu forțele de ordine.

În urma grevelor de joi, traficul feroviar și aerian sunt grav afectate în toată țara.

Violența manifestațiilor a crescut după ce guvernul francez și-a asumat răspunderea pentru reforma pensiilor

Protestatarilor din transporturi li s-au alăturat numeroși profesori, angajați de la companiile de salubrizare și de la depozitele de combustibili.

Primele acțiuni de contestare în stradă a reformei pensiilor au început în luna ianuarie.

În general pașnice, aceste manifestații au cunoscut un grad de violență tot mai accentuat, mai ales după ce guvernul francez a "ocolit" Parlamentul și și-a riscat soarta la votul moțiunilor de cenzură, pentru a-și vedea legea implementată.

În ultimele nopți, la Paris și în alte orașe din Franța, protestatarii au ridicat baricade, au incendiat pubele și s-au încăierat cu forțele de ordine.

Foto principală și galerie: proteste împotriva reformei pensiilor la Paris și la uzina nucleară din Paluel, Normandia

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole