Antena 3 CNN Externe Operațiunea Kursk: Ucraina spune că a înaintat 2 kilometri în interiorul Rusiei, în ultimele 24 de ore

Operațiunea Kursk: Ucraina spune că a înaintat 2 kilometri în interiorul Rusiei, în ultimele 24 de ore

de Andreea Ştefan    |   

Șeful armatei ucrainene a declarat vineri că forțele Kievului au mai avansat în incursiunea lor în regiunea Kursk din vestul Rusiei. Armata ucraineană a înaintat cu până la doi kilometri în regiunea de frontieră în ultimele 24 de ore, a declarat comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, în timpul unei reuniuni de stat major, potrivit CNN.

„Ofensiva continuă în sectorul Kursk. În [ultima] zi, trupele noastre au avansat până la 2 kilometri în unele zone, preluând controlul asupra a 5 kilometri pătrați din teritoriu”, a declarat Sîrski președintelui Volodimir Zelenski și altor oficiali. 

Zelenski a vorbit, de asemenea, despre incursiunea de la Kursk, afirmând că realimentarea „fondului de schimb” de forțe a fost „extrem de importantă pentru consolidarea pozițiilor noastre”.

Luptele „de intensitate variabilă” continuă de-a lungul întregii linii de front, a declarat Sîrski

„Cea mai dificilă situație rămâne în sectorul Pokrovsk. Inamicul încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre, dar până în această dimineață toate atacurile au fost respinse, inamicul nu a reușit”, a spus el. 

Forțele ruse au făcut presiuni puternice pentru a cuceri Pokrovsk în regiunea Donețk din estul Ucrainei, chiar dacă Moscova se luptă să limiteze incursiunea ucraineană în regiunea Kursk.

Linia frontului s-a apropiat atât de mult de Pokrovsk încât luptele se aud în centrul orașului, potrivit unei echipe CNN care a realizat un reportaj din oraș la începutul acestei săptămâni. 

Pokrovsk, o țintă strategică pentru Moscova, se află pe un drum cheie de aprovizionare care leagă orașul de alte centre militare și formează coloana vertebrală a apărării ucrainene în partea din regiunea Donețk care se află încă sub controlul Kievului.

Lupte crâncene au loc și în orașul Karlivka, la aproximativ 30 de kilometri sud-est de Pokrovsk, în regiunea Donețk. 

„Astăzi, inamicul încearcă în mod activ să intre în Karlivka. Luptele sunt în desfășurare chiar acum, sunt mulți”, a declarat vineri pentru CNN un militar al brigăzii a 59-a din Ucraina. Forțele ruse nu au încă controlul asupra orașului, „dar situația este dificilă”.

Un atac mortal al Rusiei a ucis un copil pe un teren de joacă din orașul Harkov.

Atacurile rusești continuă și în alte părți ale Ucrainei, soldându-se cu cel puțin cinci morți și cel puțin 28 de răniți în orașul Harkov, potrivit autorităților. 

„Ocupanții au ucis un copil chiar pe terenul de joacă. O fetiță”, a declarat primarul orașului Kharkiv, Ihor Terekhov. Alte persoane au murit în clădirea înaltă în flăcări din cartierul industrial al orașului, a spus el. 

O clădire rezidențială cu douăsprezece etaje din cartierul industrial a fost lovită în lovitură, care a provocat un incendiu și pagube parțiale, a declarat Terekhov. O bombă planantă a lovit centrul orașului, a spus el. 

„Lovitura rusă asupra Harkovului a vizat oameni, case obișnuite”, a declarat președintele Zelenski, adăugând că toate serviciile sunt implicate în operațiunea de salvare. 

„O lovitură care nu ar fi avut loc dacă forțele noastre de apărare ar fi avut capacitatea de a distruge Rusia 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile